Blog

Nasveti kako si pomagamo pri putiki

putika

Kaj je putika?

Putika je bolezen sodobnega časa, ki prizadane predvsem moške, včasih so jo imenovali tudi bolezen kraljev. Putika nastane zaradi kristalov sečne kisline v sklepih in tkivih, ki povzročajo vnetja. Posebno izrazito se simptomi pojavijo v palcu na nogi in jih pogosto spremlja močna bolečina, otekline in celo povišana temperatura. Bolezen prizadane več moških kot žensk. Zaradi putike trpi vsak 2 od 1000 moških.

Kaj so vzroki  za nastanek putike?

Vzroki za pojav putike so pogosto povezani z načinom prehranjevanja. Čezmerno uživanje močne hrane in alkohola, bolezni ledvic, debelost, holesterol lahko privedejo do nastanka bolezni. V veliki meri pa lahko na nastanek bolezni vpliva tudi stres, jemanje določenih zdravil, razne diete ali poškodbe.

Kako lahko omilimo bolečine hrano?

Simptome, ki se pojavijo v obliki močnih bolečin, zatekanje sklepov, lahko zmanjšamo tako, da spremenimo prehrano. Dieta pri putiki priporoča, da se izogibamo hrani, ki vsebuje veliko purinov. To so določene vrste rib, morski sadeži, sardine, slaniki, školjke, postrvi. Pravtako je smiselno, da se odpovemo ali zmanjšamo vnos mesa kot je govedina, puranje meso, slanina in jetra. Pri zelenjavi pa se odsvetuje špinača, šparglji in suhi fižol. Pravtako pa je potrebno zmanjšati uživanje alkoholnih pijač.

Priroročen način prehrane pri putiki

Sami lahko veliko naredimo, da izboljšamo stanje in ublažimo neprijetne simptome, ki jih prinaša putika. V kolikor se odpovemo neprimerni hrani in uvedemo uravnotežen življenjski slog ter uživamo zdravo hrano. Zdrav način prehranjevanja je pri putiki zelo pomemben. Veliko lahko prispevamo k izboljšanju stanja in zmanjšanju bolečin. Priporočljivo je, da uživamo veliko čiste vode in pitje čajev. Predvsem regratovega čaja in čaja iz zelene. Primerno je uživanje surovega sadja kot so borovnice, češnje in jagode ter surova zelenjava (petršilj, luštrek, čebula).

Kako si lahko pomagamo s prehranskimi dopolnili?

V veliko pomoč pri putiki so lahko tudi določena prehranska dopolnila. Jemanje prehranskih dopolnil je priporočljivo, seveda pod pogojem, da jih uživamo premišljeno in se po možnosti posvetujemo z osebnim zdravnikom. Dejstvo je, da lahko pri jemanju prehranskih dopolnil pride do stranskih učinkov, zato je potrebna previdnost. Zato je zelo pomembno, da spremenimo življenjski slog, tako, da prilagodimo način prehranjevanja,   da uživamo zmerne količine hrane in na jedilnik vključimo sezonsko zelenjavo in sadje.

Semena zelene

Izvleček semen zelene se tradicionalno uporablja v fitoterapiji za znanjševanje bolečin, ki jih povzroča putika. Raziskave so pokazala, da lahko z zmanjšanju vnetij in bolečin prispeva tudi izvleček grozdnih pečk, ki vsebuje veliko antioksidantov.

glava-zelene

Kurkuma

Kurkuma in pripravki iz kurkume že dolgo uporabljajo za ublažitev bolečin, ki so povezane z artrozo. Kurkuma vsebuje snov imenovano kurkumin, ki izboljšuje simptome artritisa, pospešuje imunski odziv telesa in deluje kot vzpodbujevalec delovanja jeter žolčnika. Prehransko dopolnilo KONOPLJE + KURKUME+ BOSVELIJE vsebuje najugodnejšo kombinacijo, ki učinkovito in brez stranskih učinkov lajša težave v sklepih in vnetjih. Kurkumin je aktivna substanca v začimbi kurkuma (lat. Curcuma longa), ki uspeva v Indiji, Indoneziji in na Kitajskem. Kurkumin je najbolj cenjen zaradi izjemnih protivnetnih lastnosti, zato se uporablja za zdravljenje kože, sklepov in jeter ter za preprečevanje rakavih obolenj.

kurkuma-na-zlicki

Bosvelija

Izvlečki Boswellie serrate, starodavnega indijskega drevesa, se že stoletja uporabljajo v Indiji kot del ajurvedske medicinske znanosti zaradi blagodejnih učinkov na vrsto vnetnih bolezni. S svojim protivnetnim in protibolečinskim delovanjem lajša težave pri artritisu. Boswellia serrata je drevo, ki raste v suhih predelih Indije, Severne Amerike in Bližnjega vzhoda. Že v starih indijskih medicinskih knjigah omenjajo salai gugul, izcedek Boswelle serrate, saj so ga priporočali pri različnih težavah, tudi pri revmatoidnem artritisu.

Bosvelija zavira delovanje vnetnih mediatorjev z delovanjem na encim 5 – lipooksigenazo in na ta način lahko tem pomaga zmanjšati vnetje pri obolenjih, kot so revmatoidni artritis, osteoartritis, kolitis, astma ipd. Podoben učinek imajo nekatere protivnetne nesteroidne učinkovine, vendar te delujejo drugače. Glavna prednost bosvelije je, da zaradi drugačnega delovanja ne pospešuje razgradnje glikozaminoglikanov in ne draži želodca, hkrati pa je učinkovita pri različnih vrstah vnetij.

Raziskave o bosveliji
Raziskave kažejo, da lahko uporaba izvlečkov bosvelije pri revmatoidnem artritisu in osteoartritisu pomaga zmanjšati bolečino zaradi vnetja sklepov, povečati gibljivost in elastičnost sklepov ter lajšati težave pri gibanju. Povečuje tudi produkcijo tekočine znotraj sklepov, ki deluje kot lubrikant in s tem olajša premikanje in kroženje sklepov. V klinični raziskavi iz leta 2006 so znanstveniki primerjali učinke bosvelije in nesteroidne protivnetne terapije z valdekoksibom. Ugotovili so, da se učinek bosvelije izrazi pozneje, z najizrazitejšimi rezultati po mesecu dni jemanja, vendar se pozitivni učinki čutijo tudi do enega meseca po prenehanju jemanja. Nesteroidne protivnetne učinkovine so nasprotno pokazale hitrejši učinek, ki pa je po prenehanju jemanja tudi hitro izzvenel. Uporaba izvlečkov bosvelije pri revmatoidnem artritisu in osteoartritisu pomaga zmanjšati bolečino zaradi vnetja sklepov, povečati gibljivost in elastičnost sklepov ter lajšati težave pri gibanju.

Znanstveno je dokazano, da v kolikor kurkuma in bosvelija združita moči, blažita težave s sklepi.

Konoplja

Že naši predniki so uporabljali konopljo za lajšanje bolečin, uporabljali so jo celo kot anestetik. Trenutno potekajo klinične študije o vplivu konopljinih kanabinoidov na bolečino zaradi revmatizma ali mišično-skeletnih težav. Ocene so pozitivne, saj predvidevajo, da obstajajo dokazi o tem, da je konoplja učinkovita pri terapiji kroničnih bolečin.

Konoplja vsebuje terpene, flavonoide, maščobne kisline in aminokisline ter kanabinoide, ki pomagajo pri umirjanju bolečine. Glavni mehanizem, ki pa ni edini je podpora kanabinoidov endokanabinoidnemu sistemu (ECS). To pomeni, da vsakič, ko smo pod stresom, bodisi psihičnim ali zaradi poškodbe, vnetja ali drugih vzrokov je vloga endokanabidoidnega sistema, da se celice vrne v ravnovesje. K tej vlogi naj bi sodila tudi regulacija bolečine. Torej v primeru, da nas bolečina opozori na nek problem na primer vnetje, se naj bi prvi odzvali endokanabinoidi. Ti se izločajo na mestu poškodbe ter preko endokanabinoidnih receptorjev sprožijo umirjanje vnetja in bolečine. Ko se vnetje umiri, se umiri tudi bolečina.

cvet-konoplje

Nasveti kako ublažiti simptome putike

1. Hidracija
Potrebno je piti zadostne količine vode, priporoča se, da spijemo na dan 1,5 do 2 litra vode. S tem se bo iz telesa izločila sečna kislina in izboljšalo delovanje ledvic. Priporoča se tudi pitje posnetega mleka. Izogibajmo pa se gaziranim pijačam, pivu (tudi brezalkoholnemu) in alkoholnim pijačam.
2. Zagotovimo si dovolj počitka
Poskrbimo za počitek dokler se bolečine ne umirijo. Lahko si pomagamo tudi tako, da boleča mesta damo led.
3. Zmanjšamo telesno težo in poskrbimo za dovolj gibanja
Čezmerna telesna teža je lahko vzrok za povečan nivo sečne kisline v organizmu. Odsvetujejo se hitre diete.
4. Držite se nasvetov naših babic
Že naši predniki so poznali načine kako olajšati simptome in bolečine pri putiki. Kot smo že zgoraj omenili je smiselno pri putiki spremeniti dieto in uživati več surovega sadja in zelenjave, ki se priporoča. Pomagajo pa tudi razni napitki kot so kamilični čaj, regratov čaj, čaj iz kopriv, limonin sok.

Viri in pojasnila

  • Prehranska dopolnila, ki so omenjena v članku niso nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.
  • M. Z. Siddiqui, Boswellia Serrata, A Potential Antiinflammatory Agent, 2011
  • https://www.allodocteurs.fr/j-ai-mal/aux-articulations/crise-de-goutte/la-goutte-une-maladie-en-developpement_303.html
  • A. Dolinar, Obvladajmo bolečino s konopljo, Zazdravje, 2019
  • A. Kuhar, ABC zdravja, 2014

 

 

ŽELITE VEČ VSEBINE IN ZANIMIVOSTI IZ SVETA KONOPLJE?
VPIŠITE SVOJ ELEKTRONSKI NASLOV

Povezani članki

Priporočamo

Konopljin prah

Konopljin prah iz zmletih vršičkov in lističev mlade konoplje odličen dodatek k hrani. 

Konopljin prah iz listov in vršičkov konoplje