Blog

Moja domača kozmetika

Moja domaca kozmetika

Ženske že od nekdaj so s vsemi sredstvi polepšati svoj obraz. Danes z lepotno kirurgijo odpravljamo napake narave, toda prej, ko z njo ni bilo mogoče spremeniti potez obraza, so ženske storile vse, kar je bilo v njihovi moči, da bi si ohranile svežo kožo. Na pomoč jim je priskočila narava, s katero so si pripravile učinkovito domačo kozmetiko.

Domača kozmetika skozi zgodovino

Nekateri lepotni recepti so včasih uživali velik sloves. Tako so mnoge ženske v preteklosti uporabljale domačo kozmetiko in pripravke za nego. Pa poglejmo! Lepa Popeja, ki so jo posnemale mnoge ženske, si je pripravljala za obraz kašnate obkladke iz rži in olivnega olja. Galke so delale maske iz stolčene krede in kisa ter pivovske pene. V renesansi so slovele vrtnice in pinjevec. Tudi danes se navade spreminjajo. Zdaj je v modi olje konoplje, kvas, alge, med, … . Vsa ta sredstva uporabljajo ženske, da bi bile videti lepe.

Do lepe kože z zdravilnimi čaji, sokovi in pravilno prehrano

Pogoj za lepo kožo je zdravje, reden spanec. Izogibati pa se je potrebno poživilom kot so kava, alkohol in tobak, ker škodujejo koži. Za lepo kožo pa je potrebno imeti tudi zdrava jetra. Zato je priporočljivo pitje zdravilnih zeliščnih čajev, ki pospešujejo spanje in prebavo. Med zeliščne čaje, ki vas bodo umirili spada vsekakor čaj industrijske konoplje, ki mu za večjo učinkovitost lahko dodamo nekaj konopljinih kapljic. Učinkovit pa je tudi zelenjavni sok iz super hrane, kot je na primer zelena, peteršilj in korenje, ki mora biti svež in ga je priporočljivo piti na tešče.  Predvsem pa se priporoča pitje čajev iz kreše, peteršilja, zelene, korenja in kumar, ki se mu primeša nekaj limoninega soka. Kožo pa je potrebno negovati tudi od zunaj.

Domaca kozmetika

Zunanja nega kože

Včasih lahko rastline, ki jih uporabljamo za uživanje, uporabimo tudi za zunanjo uporabo. Tako lahko za nego kože uporabljamo timijan, žajbelj, rožmarin in sladki janež, ki se jih lahko uporabi kot telesno vodico. Tudi naravna, organska olja so primerna za nego kože kot je na primer olivno olje, konopljino olje ali sončnično olje.

konopljina-krema-z-aloe-vero

Kozmetika iz konoplje

Konopljino olje  vsebuje veliko zdravih maščob in zagotavlja močan antioksidativni učinek ter hrani pore z omega maščobami. Kar je čudovito za  zagotavljanje vlage in pomlajevanje suhe kože. Vrste omega maščob v konopljinem olju so podobne tistim, ki jih naravno najdemo v koži. Zaradi tega konopljino olje še posebej učinkovito vpliva na elastičnost kože, posebej pri utrujeni ali dehidrirani koži. Konopljino olje je prav tako dobro za izboljšanje videza aken in povešene kože. Maščobne kisline v konoplji delujejo tako, da kožo nahranijo in ji dajo občutek svežine in navlaženosti.

Pravzaprav morda ne veste, toda številni izdelki za kožo na trgu že vsebujejo konopljino olje kot eno glavnih sestavin. Vse je naravno in le redko povzroča neželene učinke, zaradi česar je odlično bazno olje za številne kreme. Če bi kožo masirali s čistim konopljinim oljem, bi jo poživili in pomladili ter se počutili in izgledali mlajše.

Če torej kozmetične izdelke s konopljinim oljem že redno uporabljate za nego kože, boste z veseljem vedeli, da imajo tudi lastnosti proti staranju.

Vir

Maurice Messege, Narava ima vselej prav, Cankarjeva založba 1974

ŽELITE VEČ VSEBINE IN ZANIMIVOSTI IZ SVETA KONOPLJE?
VPIŠITE SVOJ ELEKTRONSKI NASLOV

Povezani članki

Priporočamo

Konopljin prah

Konopljin prah iz zmletih vršičkov in lističev mlade konoplje odličen dodatek k hrani. 

Konopljin prah iz listov in vršičkov konoplje