Blog

Zeleni smuti

Zeleni smuti

Smutiji so v zadnjem obdobju pridobili na popularnosti, predvsem zato, ker so lahko nadomestek obroka in naše telo oskrbijo z potrebnimi hranili. Seveda je vse odvisno od sestavin, ki jih mešamo. Smutiji so lahko prava kalorična bomba v kolikor glavnino sestavin predstavlja sadje, ki nas poleg tega še dodatno obremeni s sladkorji. Zato je bolj priporočljivo, da smutije pripravljamo z zelenjavo ali zelenjavo mešamo s sadjem, tako, da je okus soka prijetnejši. Kako se lotiti priprave okusnega in zdravega zelenega smutija ter kateri so razlogi, da si vsaki dan pripravimo svoj zeleni obrok v tekoči obliki pa si poglejmo v spodnjem zapisu.

Priprava in sestavine za zeleni smuti

1. Priprava

Zeleni smuti za lepši dan si lahko pripravimo zjutraj ali pa čez dan. Pripravimo pa si ga lahko tudi za naslednji dan. Pripravljen napitek prelijemo v čisto steklenico in ga damo v hladnilnik. In voila, zdrav in okusen imamo pripravljen. Za pripravo zmešančka uporabljamo običajno mikserje (blenderje), ki so močnejši, tako, da lahko uporabljamo tudi zamrznjeno sadje ali zelenjavo. Pozorni pa moramo biti, da so blenderji iz kakovostnih materialov, ki ne vsebujejo Bisfenola-A, ki se lahko izlužili v živilo, posebej pri višjih termperaturah.

2. Sestavine

Običajno za pripravo smoothiejev uporabljamo sestavine kot so korenček, pomaranča, špinača in jabolka. Kot smo omenili v uvodu je potrebno paziti, da z smootiji dodatno ne obremenjujemo telesa s sladkorji, zato je bolje, da vključimo več zelenjave. Priporoča se, da je razmerje zelenjave in sadja (60 : 40). V kolikor sveže zelenjave nimamo pri roki, jo lahko nadomestimo z različni dodatki, ki jih lahko dodamo v obliki prahu (npr. spirulina, ječmenova trava, pirina trava, …), ki so prav tako kvaliteten nadomestek. Za večjo hranilno vrednost, lahko dodamo tudi oreščke in semena ali pa celo suho sadje. Skratka, kar se tiče sestavin, ki jih dodajamo v smutije je izbor odvisen od letnega časa, od tega kaj imamo radi, ne smemo pa pozabiti, da je potrebno biti pozoren na kalorije in preveilik vnos sladkorjev. Želeli bi opozoriti tudi na pomem izbire kvalitetnega sadja in zelenjave ter drugih živil, ki jih dodajamo. Priporočljivo je, da so organskega izvora, ekološke pridelave in po možnosti iz lokalnega okolja.

Kako pripravimo zeleni smuti?

Ker smo lahko pri pripravi smutiji zelo kreativni, lahko namesto sveži sestavin, uporabimo tudi zamzrnjen konopljin sok. To je posebno priporočljivo v mesecih, ko je na trgu manj kvalitetne zelenjave. Zamrznjen konopljin sok lahko zelo hitro pripravimo in sicer tako, da kocko zamrznejega soka damo v kozarec z vodo in pretresemo. In zeleni smuti, poln vitaminov, mineralov in koristnih encimov je pripravljen. Če nam okus ni všeč, ga lahko tudi obogatimo z različnimi dodatki:

 • uporabimo 1 – 2 kocki zamrznjenega soka surove konoplje
 • navadno vodo, mineralno vodo ali sok
 • po želji lahko dodate sadje npr banano, košček jabolka ali citrusa (limona ali pomaranča) ali zelenjavo npr avokado.
 • zanimiv okus dobimo z dodatkom semen konoplje in konopljinega prahu
 • vzamemo manjši kozarec za vlaganje, vanj damo 1 – 2 kocki sveže zamrznjenega konopljinega soka, dodamo tekočino in pretresemo. Spijemo sveže pripravljen sok. Na zdravje.

zeleni smoothie v kozarcu

Prednost pri pripravi tega smoothieja je v tudi v tem, da ne potrebujem mikserja in dodatno prihranimo dragoceni čas.

Namig: Zelo okusen zmešanček dobite, če v smuti dodate tudi  konopljino mleko.

Zeleni smuti – konopljina zmešanka* – bonus recept

Sestavine

 • 1 jabolko
 • 1 banana
 • 1 žlica konopljinih semen (neoluščenih)
 • konopljino mleko ali voda
 • cimet

Vse sestavine razen cimeta zmeljemo v električnem mešalniku. Na koncu potresemo s cimetom.

Nasvet: Pustite domišljiji prosto pot in se igrajte z različnimi vrstami sadja, začimb in zelenjave. 2 dcl zmešanke s konopljinim semeni nadomešča 1 dnevni obrok.

Različice:

 • namesto jabolka ali banane dodajte poljubno sadje. Dodatno ga lahko osladite z medom ali agavinim ali javorjevim sirupom.
 • zmešajte sveže liste ohrovtka, 1 banano in žlico konopljinih semen.
 • zmešajte jabolko, nariban korenček in žlico konopljinih semen, dodate lahko tudi nekaj listov peteršilja.

Razlogi zakaj bi morali vsaki dan piti zeleni smuti

 • Zeleni smutiji vsebujejo veliko vitaminov, mineralov, klorofila in encimov, kar je seveda odvisno od sadja in zelenjave, ki ga uporabimo. Z njihovim uživanjem pa poskrbimo tudi hidracijo telesa, saj jim običajno kot dodatno tekočino dodamo vodo.
 • Zeleni smutiji vsebujejo poleg vitaminov tudi vlaknine, ki so v sadju in zelenjavi . Poleg tega je super način, da užijemo tudi zelenjavo, ki je običajno ne maramo, saj lahko z ustrezno kombinacijo določene okuse zakrijemo. Zato so primerni tudi za otroke, ki s tem užijejo tudi zelenjavo, ki je sicer ne bi.
 • Zeleni smutiji imajo manj kalorij, kot izključno sadni smutiji ali sadni sokovi, po njih imamo občutek sitosti in ne posegamo po nedovoljenih prigrizkih.

Zaključek

Smutiji in še posebej zeleni smutiji so zelo primeren obrok, ki ga lahko uvrstimo v naš vsakdanji meni. Ne morejo pa nadomestiti v celoti običajnih obrokov, saj je nujno, da je naša hrana čimbolj raznolika in pestra.

Vir
Lesnik Štefani, Zlodej Lucija, Konopljina kuharica s Feliksove domačije, Založba ARA, 2013

ŽELITE VEČ VSEBINE IN ZANIMIVOSTI IZ SVETA KONOPLJE?
VPIŠITE SVOJ ELEKTRONSKI NASLOV

Povezani članki

Priporočamo

Konopljin prah

Konopljin prah iz zmletih vršičkov in lističev mlade konoplje odličen dodatek k hrani. 

Konopljin prah iz listov in vršičkov konoplje