Blog

Moč sveže konoplje in kako jo ohranimo

cvet-konoplje

Najnovejše raziskave kažejo, da je najbolje, če uživamo konopljo v njenem naravnem, surovem stanju, saj le tako zaužijemo celoten spekter njenih koristnih sestavin, kot so minerali, encimi, vitamini, kanabinoidi, klorofil, terpeni in flavonoidi. Pri tem gre tudi za sinergijo sestavin konoplje. Veliko znanstvenih skupin in institucij se ukvarja z raziskovanjem in proučevanjem surove konoplje. Američan dr. William Courtney je eden najbolj uveljavljenih zdravnikov, ki raziskuje koristi surove konoplje in spodbuja uživanje surovega konopljinega soka. Že sama beseda sveža pove, da zadrži v sebi vse tisto, kar ima rastlina od svojega začetka, in da tisto, kar je predelano, izgubi del koristnih snovi, ki so nujni za življenjske procese.

Več kot deset tisoč bolnikov je dr. Courtneyju omogočilo raziskovanje in razumevanje, kako surova konoplja kot prehrana vpliva na vsako celico telesa. Da bi to rastlino pravilno uporabljali, pravi, jo moramo uporabljati tako, kot se je razvila pred trideset do štirideset milijoni leti. Torej surovo: »Prosim, ne segrevajte konoplje! To vam resnično lahko spremeni življenje.« Več o njegovih izkušnjah in pričevanja njegovih bolnikov si lahko ogledamo v dokumentarnem filmu Zdravstvene koristi iztisnjenega surovega soka konoplje (bit.ly/3dNcLf5).

 

Naravna moč sveže konoplje

konopljin sok v vrču in kozarcu

Konoplja ima največjo moč, ko je nepredelana, sveža, tudi s stališča energijske ravni. Konoplja ima namreč tudi izjemno biofotonsko moč. V času najboljše rasti so obrani listi in cvetni vršički napojeni s svetlobno energijo, ki se pri liofilizaciji, posebnem načinu hitrega sušenja pri nizkih temperaturah, ne izgubi. Meritve z biofotonsko kamero pa so pokazale daleč največji delež biofotonov v liofilizirani konoplji, vmešani v skuto. Eno veliko žlico liofiliziranega zelenega konopljinega prahu vmešamo v sto gramov albuminske kozje skute ter dodamo tri žlice hladno stisnjenega konopljinega olja, žlico medu, žlico mleka, dve žlički konopljinih proteinov, razno sadje in kosmiče. S paličnim mešalnikom sestavine gladko zmešamo, da dobimo okusno zmes. S takšnim zajtrkom imamo po nekaj dneh več vitalne energije, po dveh mesecih pa se telo že pospešeno obnavlja. Kar nam pokaže zdravje.

Zeleni liofiliziran konopljin prah je v kombinaciji s skuto zdravilno unikaten. Od vseh meritev z biofotonsko kamero je pokazal največjo biofotonsko aktivnost. Daleč je prekosil kombinacijo z medom ali oljem oziroma druge oblike konoplje. Zanimivo je, da se rezultat sklada z raziskovanji in priporočili dr. Johanne Budwig. Fotonsko moč konoplje so izmerili z biofotonsko kamero v Alkivita bioznanost raziskovalnem laboratoriju Danila Ogrinca. *

 

Kako najbolj učinkovito ohranimo moč sveže konoplje?

Moški drži pladenj pred napravo za liofilizacijo

Liofilizacija ali sušenje z zamrzovanjem je postopek, med katerim odstranimo vodo iz bioloških in organskih snovi, ki bi jih s segrevanjem poškodovali, a ohranimo njihovo strukturo, barvo, aromo in sestavo. Običajne metode sušenja na zraku ali v sušilnicah pa močno spremenijo biokemično in rastlinsko sestavo konoplje. V smislu trenutno veljavne zakonodaje je zelo pomembno, da postopek liofilizacije konoplji ne spremeni strukture in jo ohrani kot organsko snov. Po strokovnem mnenju Nacionalnega inštituta za javno zdravje NIJZ glede varnosti živil, ki vsebujejo industrijsko konopljo, so vsi konopljini izdelki, ki so bili narejeni s pomočjo ekstrakcije ali pa jim je bila spremenjena struktura s toplotno obdelavo, trenutno prepovedani v prosti prodaji. Evropska komisija je namreč ekstrakte rastline Cannabis sativa L., v katerih je vsebnost kanabidiola CBD višja od vsebnosti v rastlini Cannabis sativa L., uvrstila v katalog novih živil z oznako »ni dovoljeno«.

To pomeni, da se ne smejo uporabljati v živilih, vključno s prehranskimi dopolnili, do končane presoje varnosti in morebitne odobritve. Liofilizirani izdelki konoplje ne sodijo pod nova živila in so zato dovoljeni. Na sliki je na pladnju šokirana, sočena in zamrznjena konoplja, ki gre v stroj za liofilizacijo, iz katerega dobijo organski prah konoplje za slovenske izdelke HempLight. Postopek liofilizacije traja oseminštirideset ur. V tem času se temperatura spusti na minus petinšestdeset stopinj in se nato počasi dviguje do plus dvajset stopinj. Med sušenjem pritisk izpodriva vodo iz konoplje. Končni izdelek je organski prah konoplje, ki je vodotopen, zato se hitro vsrka v telo.

Slovenska liofilizirana konoplja v prahu

Liofilizirani izdelki iz konoplje HempLight imajo ekološki certifikat – konoplja je pridelana in liofilizirana v Sloveniji. Redno uživanje sveže, surove konoplje povečuje energijo v telesu, zmanjša utrujenost, pripomore k mirnemu spancu in uravnavanju prebave, krepi imunski sistem, normalizira delovanje srca, varuje pred oksidativnim stresom ter prispeva k obnavljanju kosti, zob, las, nohtov, kože in vida. Konoplja je tudi bogat vir protivnetnih naravnih maščobnih kislin omega-3. Razmerje med omega-3 in omega-6 v konoplji je odlično, to je 4 : 1. Kanabidiolna kislina CBDA iz konoplje, ki ni psihoaktivna, izboljša počutje in podpira endokanabinoidni sistem v telesu.

Bio cannabidiol – naravni CBDA konoplje v prahu

Vsebuje visoke odmerke kanabidiolne kisline CBDA Kanabidiol 30 g – 30 gramov vsebuje 850 miligramov CBDA. Vsebuje tudi železo, kalcij, kalij, cink, magnezij, fosfor, selen, vitamine B1, B2, B6, B12, A in E. Bogat z maščobnimi kislinami omega-3 in omega-6. Priporočen dnevni odmerek je ena žlička na dan z zajtrkom ali večerjo.

Bio konoplja (CBDA) z bio kurkuminom in bosvelijo v prahu Kurkuma in bosvelija

Zelišči, ki ju je poznala že starodavna medicina – lajšata težave pri kroničnih vnetjih in podpirata zdravje sklepov. Bosvelija pospešuje prekrvitev v sklepih in jih varuje pred artritisom. Aktivna snov, bosvelna kislina, zavira razvoj nekaterih snovi, ki v telesu povzročajo vnetja. Kurkumin Kanabidiol z dodatkom bosvelije in kurkumina 25 g iz kurkume pa olajša simptome artritisa, pospešuje imunski odziv telesa in spodbuja delovanje jeter in žolčnika.

HB energija

Bio kanabidiol CBDA, biokalčki brokolija in biokalčki redkve daikon v prahu Konoplja in kalčki brokolija so popolna hrana – odličen vir hranil, ki dajejo telesu energijsko spodbudo in mu pomagajo pri ohranjanju naravne telesne obrambe. Sulforafan iz brokolijevih kalčkov in redkve daikon spodbuja naravno razstrupljanje in obrambo telesa pred oksidativnim stresom. Priporočen dnevni odmerek je ena do dve žlički prahu, po obroku.

Vir: Celoten članek je objavljen v reviji Misteriji, letnik 2021

*Vir: Revija Misteriji, 2021, avtorica članka je Anja Drašler

ŽELITE VEČ VSEBINE IN ZANIMIVOSTI IZ SVETA KONOPLJE?
VPIŠITE SVOJ ELEKTRONSKI NASLOV

Povezani članki

Priporočamo

Konopljin prah

Konopljin prah iz zmletih vršičkov in lističev mlade konoplje odličen dodatek k hrani. 

Konopljin prah iz listov in vršičkov konoplje