Blog

5 nasvetov kako okrepiti imunski sistem

kako okrepiti imunski sistem?

Za krepitev imunskega sistema je potrebno skrbeti skozi vse leto

Kako okrepiti imunski sistem? Za dobro delovanje imunskega sistema je potrebno skrbeti skozi v vseh letnih časih, še posebej pa v obdobju, ko smo pod pritiskom, na potovanju in smo izpostavljeni določenim pogojem, ki so za naše telo neobičajni. Imunski sistem lahko izboljšamo tudi z raznoliko in uravnoteženo prehrano, kar je še posebej pomembno, če jemljemo na primer določena zdravila kot so antibiotiki, katerih jemanje lahko povzroči neravnovesje v črevesni flori ali pa kemoterapije. V kolikor smo na dieti ali pa uživamo hrano, ki vsebuje veliko sladkorja ali proteinov, se pravtako svetuje, da več pozornosti namenimo dobremu delovanju imunskega sistema.

1. Poskrbimo za dobro delovanje črevesne flore

Prvi korak k dobremu delovanju imunskega sistema je prehrana, ki mora biti uravnotežena in raznovrstna. 70% imunskega sistema se nahaja v črevesju. Tako je črevesje prvi steber obrambe našega imunskega sistema in zdrava črevesna flora dobro vpliva na imunski sistem. Črevesna flora je sestavljena iz milijarde bakterij, medkaterimi so ene koristne, druge pa nam lahko škodijo. V kolikor je črevesna flora izven ravnovesja, se pravi, da imamo v črevesju več slabih bakterij, potem lahko pride do infekcij. Zato je ključno, da je črevesna flora v ravnovesju in da je razmerje med dobrimi in slabimi bakterijami uravnotežemo. To je namreč bistveno za delovanje imunskega sistema.

Zelo dobro na delovanje črevesne flore vplivajo fermentirani izdelki, ki vsebujejo dobre bakterije. Tak primer so probiotiki. Probiotiki so bakterije, ki pomagajo, da je naše telo bolj odporno proti raznim infekcijam. In katera živila poleg jogurta vsebujejo koristne bakterije – probiotike: jogurti, kislo zelje, miso, kefir, kombuča, kisle kumarice in vsa naravno fermentirana zelenjava. Pravzaprav so ti izdelki prava superhrana, ki vsebuje koristne snovi za organizem, ki jh telo z lahkokoto absorbira. Poleg tega pa so tudi cenovno dostopni,

2. Uživajmo svežo hrano bogato z vitamini in minerali

Imunski sistem lahko okrepimo z uživanjem hrane, ki vsebuje koristne snovi – vitamine, minerale, probiotike, esencialne maščobne kisline in druge snovi, ki so potrebni za normalno delovanje organizma. Hrana, ki jo uživamo danes je v veliki meri izropana hranilnih snovi ali vsebuje pesticide in herbicide, ki jih s hrano vnašamo v telo. Zato je potrebno izbrati hrano, ki je pridelana na ekološki način, brez pesticidov in herbicidov. Drug pomemben vidik, da lahko govorimo o kvalitetni hrani je, da je sveža oziroma lokalno pridelana. Zato preverimo kaj kupujemo, ker s tem podpiramo tudi tiste, ki hrano pridelujejo.

Naš imunski sistem je sestavljen iz belih krvničk, ki jih poznamo pod imenom limfociti. Njihova vloga je zelo pomembna! Limfociti obvarujejo naš organizem pred infekcijami in boleznimi. Da lahko naš imunski sistem deluje optimalno, je pomembno uživati hrano, ki je bogata z vitamini in antioksidanti. Vitamini namreč aktivirajo proizvodnjo celic imunskega sistema kot so na primer Limfociti B in T, ki imajo pomembno vlogo pri proizvodnji protiteles, ki uničujejo mikrobe in slabe bakterije.

Vitamin C

Raziskave so pokazale, da vitamin C omogoča lajšanje simptomov gripe in prehladnih obolenj in prispeva k večjemu številu proizvodnje protiteles, ki uničujejo mikrobe. Kjer lahko najdemo vitamin C?  Vitamin C najdemo v sveži zelenjavi (zelje, paprika), agrumih, ekzotičnem sadju, rdečih sadežih…

Vitamin D

Raziskave so pokazala, da je pomanjkanje vitamina D povezano s povečanim tveganjem za nastanek različnih infekcijskih obolenj. Kje lahko najdemo vitamin D? Vitamin D se nahaja v mastnih ribah (kot je na primer losos), jetrih, sardinah, slanikih, in še bi lahko naštevali. Najboljši vir vitamina D pa je sonce. Že s 15 minutno izpostavljenostjo soncu na dan si lahko zagotovimo zadostno količino vitamina D. Seveda je pogoj, da kožo ne nanašamo krema za zaščito pred soncem. Priporoča se, da na koži ni nobenega nanosa kreme.

Vitamina A in E

Vitamina A in E imata pravtako zelo pomembno vlogo, saj prispevata k dobremu delovanju imunskega sistema. Kje najdemo vitamin A? Najdemo ga v korenju, sladkem korenju, špinači, ohrovtu. Vitamin pa v oreščkih kot so lešniki, orehi in žitaricah. Veliko Vitamina E najdemo tudi v Bio konopljinih kapljicah, ki so vsebujejo tudi olje pšeničnih kalčkov.

Cink

Pomankanje cinka direktno oslabi delovanje imunskega sistema. Cink je namreč mineral, ki ima ključno vlogo v obrambi organizma proti infekcijam. Cink je tudi direktno povezan s timusom, ki je organ, zadolžen za proizvodnjo protiteles in belih krvničk. Kje najdemo cink? Cink najdemo v belem mesu, ribah, morskih sadežih, jajcih. Veliko cinka najdemo v naravnih prehranskih dopolnilih, ki temeljijo na sveži konoplji. Sveža konoplja vsebuje veliko cinka in drugih koristnih mineralov, ki so pomembni za dobro delovanje imunskega sistema.

Magnezij

Magnezij prispeva in spodbuja proizvodnjo belih krvničk. Magnezij se priporoča, ko smo v obdobju stresa in ko smo pretirano utrujeni. Takrat se namreč lahko zgodi, da imunski oslabi in je tako bolj izpostavljen infekcijam. Katera hrana je bogata z magnezijem? Z magnezijem so bogati kalčki žitaric, suho sadje in suha zelenjava. Veliko magnezija je na voljo tudi v konopljinih semenih, ki so bogata še z drugimi hranili, ki podpirajo imunski sistem.

Železo

Železo bo izboljšalo obrambne sposobnosti organizma. Železo je element, ki je vitalnega pomena za dobro delovanje organizma. Prispeva namreč k temu, da pride v naš organizem dovolj kisika in prispeva k tvorbi rdečih krvničk in regenirira limfocite. Pomanjkanje železa prizadane predvsem ženske in otroke. Pri otrocih je pomanjkanje železa lahko povezano z nastankom nekaterih resnih bolezni in ponavljajočih se infekcij. V katerih hrani najdemo železo? Železo najdemo v rdečem mesu, jetrih, morskih sadežij, ribah in školjkah. V rastlinski hrani pa ga je veliko v suhem sadju in zelenjavi. Problem pri železu, ki ga užijemo v obliki suhega sadja ali zelenjave je v tem, da se ne more dobro absorbirati. Za boljšo absorbcijo železa je potrebno, da ga zaužijemo skupaj s Vitaminom C. Zato se priporoča, da v kolikor uživate rastlinsko hrano, ki je bogata z železom, dodati k obroku tudi vitamin C.

Selen

Selen prispeva k dobremu funkcioniranju imunskega sistema in sicer v kombinaciji z vitaminom C. Prispeva k regeneraciji celic imunskega sistema. Kje najdemo selen? Selen najdemo v brazilskih oreščkih. Že samo z enim samim brazilskim oreščkom zagotovimo dnevni vnos selena. Drugi viri selena so morski sadeži in ribe.

3. Uravnotežimo življenjski slog

Raziskave so pokazale, da stres zelo negativno vpliva na delovanje imunskega sistema. Še toliko bolj v kolikor gre za kronični stres. Stresni hormon kortizol v kolikor ga preveč v nekem daljšem obdobju lahko oslabi imunsko sposobnost organizma.

4. Zagotovite si redno vsakodnevno telesno vadbo

Vsakodnevna telesna vadba prispeva k zmanjšanju stresnih hormonov in izboljšanju imunskega sistema med vadbo in tudi po vadbi. Se pravi, z redno telesno vadbo imamo manj možnosti, da dobimo infekcijo, v kolikor pa jo dobimo so simptomi bistveno lažji, kot če ne bi bili telesno aktivni. Vendar pozor! Tudi s telesno vadbo moramo biti zmerni, saj lahko pretirani telesni napori pravtako oslabijo imunski sistem.

5. Dovolj kvalitetnega spanca

Utrujenost in pomanjkanje spanja pravtako izčrpata telo in lahko oslabita imunski sistem, zato je nujno potrebno, da si zagotovimo dober in kvaliteten spanec. V kolikor imate težave s spanjem vam svetujemo, da vsaj dve uri pred spanjem opustite delo in se sprostite. Lahko meditirate, vzamete v roke kakšno knjigo ali pa si pripravite skodelico čaja. Za dober spanec je priporočljivo pitje konopljinega čaja, ki vas umiri in pripravi na miren in spokojen spanec. Da bo učinek konopljinega čaja boljši in da bo vaše telo lahko izkoristilo naravno prisotne kanabinoide, kot je kanabidiol (CBD), lahko čaju konoplje dodate tudi mleko ali konopljine kapljice CBD.

Krepitev imunskega sistema - skodelica caja.

 

Recept pripravo konopljinega čaja:
– Ščepec listov in vrščikov konoplje
– Pol litra vode
Vodo zavrete in liste in vršičke konoplje prelijete z vrelo vodo. Prevretek pustite stati 3 – 10 minut. Potem lahko dodate med ali vaše najljubše sladilo. Konopljin čaj je izvrsten tudi kot ledeni čaj. V tem primeru počakate, da se prevretek ohladi. Dodate mu na rezine narezano limono, med in led. Odličen napitek posebno v vročih poletnih dneh. Konopljin čaj nima psihoaktvnih učinkov in ne vsebuje THC-ja, zato ga lahko uživajo tudi otroci.

 

 

 

Viri in zaključek

Izdelki, ki so omenjeni v članku so prehranska dopolnila in niso nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. Članek, ki je na spletni strani www.hemplight.net je zgolj informativnega značaja in ni namenjen zdravljenju.

Vir: Povzetek iz članka Kako izboljšati imunski sistem?.

ŽELITE VEČ VSEBINE IN ZANIMIVOSTI IZ SVETA KONOPLJE?
VPIŠITE SVOJ ELEKTRONSKI NASLOV

Povezani članki

Priporočamo

Konopljin prah

Konopljin prah iz zmletih vršičkov in lističev mlade konoplje odličen dodatek k hrani. 

Konopljin prah iz listov in vršičkov konoplje