Blog

Bosvelija – vzajemno delovanje s kurkumo

Bosvelija in kurkuma

Bosvelija in kurkuma v tradicionalni indijski medicini

Bosvelija in kurkuma sta del tradicionalne indijske medicine, znana kot ajurveda. Kurkuma in bosvelija se pogosto uporabljata posamično, toda znanost nam še enkrat potrjuje, da je star izrek še kako resničen – skupaj smo močnejši in to velja tudi za vzajemno delovanje kurkume in bosvelije. Obe zelišči sta najbolj znani po svojem proti vnetnem delovanju. Raziskave so pokazale, da je vzajemno uživanje kurkume in bosvelije smiselno in deluje učinkovito za zdravje sklepov. Na trgu je danes veliko prehranskih dodatkov, ki vsebujejo kombinacijo obeh.

Protivnetno delovanje

Bosvelija (Boswellia Serrata) je smola, pridobljena iz drevesa, ki izvira iz Indije in Arabskega polotoka. Znana je tudi pod imenom indijska kadila. Raziskave kažejo, da je bosvelija še posebej koristna za zdravje sklepov. Sok drevesa bosvelije vsebuje ključne protivnetne spojine, ki se nahajajo v kislinski obliki. Raziskovalci so ugotovili, da kisline bosvelije vplivajo na sintezo levkotriena in prostaglandinov.

Delovanje kurkume

Kurkuma (Curcuma longa) je pogosta začimba v mnogih etničnih kuhinjah, vključno z Indijo in arabsko kuhinjo.  Dokazano je, da kurkuma deluje protivnetno. Primarna funkcija kurkume je vpliv na signalne in proinflamatorne citokine NF-κB. Podobno kot bosvelija tudi kurkuma še posebej podpira zdravje sklepov. Kurkuma se zaradi svoje učinkovitosti in sestave uvršča med superhrano.

Skupno delovanje bosvelije in kurkume je učinkovitejše

Kurkuma in bosvelija sta dve zelišči, ki jih je poznala že starodavna medicina in katerih delovanje še danes proučujejo znanstveniki pravi Jeremy Appleton, ND, v poročilu, ki ga je leta 2011 napisal za Journal of Natural Medicine. Navaja, da aktivne spojine v teh rastlinah delujejo prek večih mehanizmov, namesto da ciljajo na en encim ali receptor.

Obe zelišči, tako bosvelija kot tudi kurkuma imata sposobnost, da podpirata zdravje sklepov in zdravita vnetja.

Bosvelijo in kurkumo najdemo v prehranskih dopolnilih, ki so namenjena podpiranju zdravja sklepov. Gre za kombinacijo, ki jo v klinični praksi že uporabljajo.

Bio bosvelija, konoplja in kurkumin  je prehranski dodatek, ki vsebuje poleg kurkume in bosvelije še kanabidiol v prahu. Vse tri učinkovine delujejo sinergijsko in se tako poveča njihova učinkovitost. Izdelek odlikuje tudi odlična absorbcija, ker so vsi izvlečki vodotopni.

Share on facebook

Povezani članki

Priporočamo

Konopljin prah

Konopljin prah iz zmletih vršičkov in lističev mlade konoplje odličen dodatek k hrani. 

Konopljin prah iz listov in vršičkov konoplje