Blog

Bosvelija in kurkuma

Bosvelija in kurkuma

Bosvelija in kurkuma

Bosvelija serrata in kurkuma sta del tradicionalne indijske medicine, znana kot ajurveda. Kurkuma in bosvelija se pogosto uporabljata posamično, toda znanost nam še enkrat potrjuje, da je star izrek še kako resničen – skupaj smo močnejši in to velja tudi za vzajemno delovanje kurkume in bosvelije. Obe zelišči sta najbolj znani po svojem proti vnetnem delovanju. Raziskave so pokazale, da je vzajemno uživanje kurkume in bosvelije smiselno in deluje učinkovito za zdravje sklepov. Na trgu je danes veliko prehranskih dodatkov, ki vsebujejo kombinacijo obeh.

O bosveliji

Izvlečki Boswellie serrate, starodavnega indijskega drevesa, se že stoletja uporabljajo v Indiji kot del ajurvedske medicinske znanosti zaradi blagodejnih učinkov na vrsto vnetnih bolezni. S svojim protivnetnim in protibolečinskim delovanjem lajša težave pri artritisu, astmi, Crohnovi bolezni, bolečinah v hrbtenici in mnogih drugih. Boswellia serrata je drevo, ki raste v suhih predelih Indije, Severne Amerike in Bližnjega vzhoda. Že v starih indijskih medicinskih knjigah omenjajo salai gugul, izcedek Boswelle serrate, saj so ga priporočali pri različnih težavah, na primer pri revmatoidnem artritisu, trebušnih bolečinah, driski, astmi, bronhitisu, raku.

Bosvelija pri verskih obredih

Izvleček so uporabljali tudi pri verskih ceremonijah v stari Perziji, Babilonu in Grčiji, rastlino pa omenja celo Biblija. Danes se izvleček bosvelije uporablja predvsem zaradi njenih protivnetnih učinkov. Bosvelija zavira delovanje vnetnih mediatorjev z delovanjem na encim lipooksigenazo in na ta način lahko tem pomaga zmanjšati vnetje pri obolenjih, kot so revmatoidni artritis, osteoartritis, kolitis, astma ipd. Podoben učinek imajo nekatere protivnetne nesteroidne učinkovine, vendar te delujejo drugače. Glavna prednost bosvelije je, da zaradi drugačnega delovanja ne pospešuje razgradnje glikozaminoglikanov in ne draži želodca, hkrati pa je učinkovita pri različnih vrstah vnetij.

Kaj pravijo o bosveliji raziskave?

Raziskave kažejo, da lahko uporaba izvlečkov bosvelije pri revmatoidnem artritisu in osteoartritisu pomaga zmanjšati bolečino zaradi vnetja sklepov, povečati gibljivost in elastičnost sklepov ter lajšati težave pri gibanju. Povečuje tudi produkcijo tekočine znotraj sklepov, ki deluje kot lubrikant in s tem olajša premikanje in kroženje sklepov. V klinični raziskavi iz leta 2006 so znanstveniki primerjali učinke bosvelije in nesteroidne protivnetne terapije z valdekoksibom. Ugotovili so, da se učinek bosvelije izrazi pozneje, z najizrazitejšimi rezultati po mesecu dni jemanja, vendar se pozitivni učinki čutijo tudi do enega meseca po prenehanju jemanja. Nesteroidne protivnetne učinkovine so nasprotno pokazale hitrejši učinek, ki pa je po prenehanju jemanja tudi hitro izzvenel.

Uporaba bosvelije

Uporaba izvlečkov bosvelije pri revmatoidnem artritisu in osteoartritisu pomaga zmanjšati bolečino zaradi vnetja sklepov, povečati gibljivost in elastičnost sklepov ter lajšati težave pri gibanju. Pozitivne učinke bosvelije so opazili tudi pri astmatikih. Astma je kronično vnetje dihalnih poti, zaradi česar prihaja do povečane produkcije sluzi in povečane odzivnosti dihalnih poti. Učinkovine, ki so prisotne v bosveliji lahko zmanjšajo vnetno reakcijo ter kopičenje sluzi v pljučih. Encim 5-lipooksigenaza je odgovoren tudi za razvoj in napredovanje vnetnih procesov v prebavilih. Ti se lahko kažejo v obliki Crohnove bolezni (kronične vnetne bolezni črevesja s hudimi kirurškimi in imunskimi zapleti), kolitisa (vnetja dela debela črevesja) in ilitisa (vnetja dela tankega črevesja). Bosvelija lahko lajša simptome vseh naštetih bolezni z zaviranjem omenjenega encima in naj bi bila po nekaterih raziskavah je celo učinkovitejša od standardne terapije z učinkovino mesalazin.

Poleg zmanjšanja vnetne reakcije lahko bosvelija pozitivno učinkuje tudi na imunski sistem, saj deluje protimikrobno in ima antikancerogen učinek. Ameriški znanstveniki trenutno raziskujejo učinke kombiniranega zdravljenja možganskega tumorja s standardno terapijo in izvlečki bosvelije v primerjavi z učinki same standardne terapije. Zanimivo je tudi, da kljub mnogim pozitivnim učinkom v raziskavah niso poročali o neželenih učinkih ali toksičnosti bosvelije.

Kurkuma

Kurkuma (Curcuma longa) je pogosta začimba v mnogih etničnih kuhinjah, vključno z Indijo in arabsko kuhinjo.  Dokazano je, da kurkuma deluje protivnetno. Primarna funkcija kurkume je vpliv na signalne in proinflamatorne citokine NF-κB. Podobno kot bosvelija tudi kurkuma še posebej podpira zdravje sklepov. Kurkuma se zaradi svoje učinkovitosti in sestave uvršča med superhrano.

Učinkovine v kurkumi

Kurkuma na lesenih žličkah

V kurkumi se nahaja približno 5% glavne zdravilne učinkovine z imenom   kurkumin, ki prihaja iz skupine flavonoidov. V njej se nahajajo tudi druge zdravilne učinkovine, kot je npr. turmeron, ki spodbuja obnovo možganskih celic in povezav med njimi ter na ta način preprečuje različne degenerativne bolezni možganov (Alzheimerjeva in Parkinsonova bolezen, možganska kap). V kurkumi najdemo poleg tega še mucin. Nastajanje te snovi v telesu sicer spodbuja želodčna stena,  da se zaščiti pred prebavnimi sokovi.

Kurkumin je aktivna substanca v začimbi kurkuma (lat. Curcuma longa), ki uspeva v Indiji, Indoneziji in na Kitajskem.Kurkumin je najbolj cenjen zaradi izjemnih protivnetnih lastnosti, zato se uporablja za zdravljenje kože, sklepov in jeter ter za preprečevanje rakavih obolenj.

Spojino kurkumin so prvič kemijsko izolirali že davnega leta 1815, vendar je bilo potrebnih še več kot sto let, da so znanstveniki v celoti razbrali njeno kemijsko strukturo. Z intenzivnim raziskovanjem v 20. stoletju so znanstveniki odkrili mnoge zdravilne lastnosti kurkumina za človeško telo.

Zdravilne lastnosti kurkumina

 • Deluje protivnetno: na mehur, dlesni, sklepe (npr. osteoartritis kolena), oči, kožo (dermatitis in luskavica)… Pri tem mora biti odmerek kurkumina dovolj velik (400-600 mg 3x dnevno).
 • Za lepšo kožo: kurkumina pasta se v Indiji uporablja pri poročnih obredih, saj naj bi pozitivno učinkovala na zdravje in s tem videz kože.
 • Lajša bolečine (npr. pri artritisu).
 • Ima močen antioksidativen učinek
 • Regulira krvni sladkor
 • Lajša alergije
 • Zmanjšuje tveganje za srčni napad
 • Učinkovito zdravi virusni hepatitis, saj se kurkumin ponaša s protivirusnim in protibakterijskim delovanjem
 • Podpira pravilno delovanje jeter, žolčnika in prebavnih organov: na jetra deluje razstrupljevalno, spodbuja nastajanje prebavnih sokov, zdravi kolitis, Crohnovo bolezen in sindrom razdražljivega črevesja.
 • Pomaga v boju proti depresiji
 • Upočasnjuje simptome Alzheimerjeve in Parkinsonove bolezni: preprečuje smrt možganskih celic in spodbuja nastajanje novih
 • Upočasnjuje razvoj multiple skleroze
 • Deluje protirakavo: zavira rast tumorjev in s tem širjenje rakavih obolenj. Še posebej učinkovito deluje na rak dojke, prostate, želodca, dvanajsternika in jeter.
 • Preprečuje nabiranje maščobnega tkiva: s svojim delovanjem izboljšuje presnovo maščob.

Ali se lahko s kurkuminom predoziramo?

Uživanje kurkumina le zelo redko povzroča nezaželene stranske učinke. Uživanje večjih količin kurkumina se ne priporoča nosečnicam in ljudem z ledvičnimi kamni, saj se v kurkumi skriva precejšnja količina oksalatov.

Skupno delovanje bosvelije in kurkume je učinkovitejše

Bosvelija serrata prehransko dopolnilo

 

Kurkuma in bosvelija sta dve zelišči, ki jih je poznala že starodavna medicina in katerih delovanje še danes proučujejo znanstveniki pravi Jeremy Appleton, ND, v poročilu, ki ga je leta 2011 napisal za Journal of Natural Medicine. Navaja, da aktivne spojine v teh rastlinah delujejo prek večih mehanizmov, namesto da ciljajo na en encim ali receptor. Obe zelišči, tako bosvelija kot tudi kurkuma imata sposobnost, da podpirata zdravje sklepov in zdravita vnetja.

Bosvelijo in kurkumo najdemo v prehranskih dopolnilih, ki so namenjena podpiranju zdravja sklepov. Gre za kombinacijo, ki jo v klinični praksi že uporabljajo. Bio bosvelija, konoplja in kurkumin  je prehranski dodatek, ki vsebuje poleg kurkume in bosvelije še kanabidiol v prahu.

Vse tri učinkovine delujejo sinergijsko in se tako poveča njihova učinkovitost. Izdelek odlikuje tudi odlična absorbcija, ker so vsi izvlečki vodotopni.

ŽELITE VEČ VSEBINE IN ZANIMIVOSTI IZ SVETA KONOPLJE?
VPIŠITE SVOJ ELEKTRONSKI NASLOV

Povezani članki

Priporočamo

Konopljin prah

Konopljin prah iz zmletih vršičkov in lističev mlade konoplje odličen dodatek k hrani. 

Konopljin prah iz listov in vršičkov konoplje