Blog

Sklepna revma in kako si pomagati

revma-stare-roke

Sklepna revma in bolezenski znaki

Sklepna revma in z njo povezane bolčine se pojavijo, kakor hitro pride zima. In ko se približa življenjska zima, se pogosto revmatične bolečine vgnezdijo v stare, zarjavele kosti. Človek ne umre od revmatizma, pravijo, da doživiš z njim visoko starost. Vendar so revmatične bolečine zelo hude. Medicina je pri zdravljenju revme pogosto nemočna in nanjo lahko le malo vpliva. V najboljšem primeru se ji posreči, da ob napadu omili bolečine.

Sklepna revma, protin in artritis se pojavijo z enakimi bolezenskimi znaki kot so trdi in boleči sklepi v kolenu, ramenu, boku, roki, prstih na rokah in nogah. Toda vzroki so lahko različni. Nekateri ljudje so nagnjeni k artritisu, ki pa je lahko podedovana. Drugi spet v mladosti niso poznali revmatičnih težav, na starost pa jih napade protin, ki je kazen za nezmernost v prehranjevanju. Z leti se je v njihovih sklepih nabrala sečna kislina, ki povroča vnetja.

arttritis-roke

Kaj lahko povzroči sklepno revmo?

Sklepno revmo lahko izzovejo tudi naključja, kakšen šok ali zlom, po katerem ostane sklep občutljiv, ali pa kakšen virus, ki se po gripi ali slabo zdravljeni angini razširi po vsem telesu in nato vgnezdi v hrustancu. Pri hudem napadu sklepne revme je treba takoj poklicati zdravnika, ker se utegnejo pojaviti težave s srcem.

Kako si lahko pomagamo s hrano

Samo po sebi je razumljivo, da je potrebno preveriti kako se hranijo bolniki, ki jih je napadla sklepna revma. Držati se je potrebno diete in opustiti mastno meso, ocvrte jedi, stročnicam, pecivu, začimbam, alkoholu in kavi. Poleg tega bolniki z revmo ne smejo uživati živil, ki vsebujejo kislino, saj le-ta odvzema kostem kalcij. Izogibati se je potrebno kisu, špnači, kislim kumaricam, rabarbari, marelicam, paradižniku,… Zdrava hrana, ki pripomore k izboljšanju so mlečni izdelki, ki imajo obilo kalcija in ga dovajajo kostem. Priporoča se tudi čebula, timijan, peteršilj, črni bezeg in predvsem zelje.

K izboljšanju pripomorejo tudi prehranska dopolnila

Med najboljša prehranska dopolnila, ki se lahko uporabljajo pri vnetju sklepov so tista, ki vsebujejo izvlečke bosvelije in kurkume.

Bosvelija

Bosvelija pospešuje prekrvavitev v sklepih in jih varuje predartritisom. Aktivna snov, bosvelna kislina, zavira razvoj določenih substanc, ki v telesu povzročajo vnetja. Raziskave kažejo, da lahko uporaba izvlečkov bosvelije pri revmatoidnem artritisu in osteoartritisu pomaga zmanjšati bolečino zaradi vnetja sklepov, povečati gibljivost in elastičnost sklepov ter lajšati težave pri gibanju. Povečuje tudi produkcijo tekočine znotraj sklepov, ki deluje kot lubrikant in s tem olajša premikanje in kroženje sklepov. V klinični raziskavi iz leta 2006 so znanstveniki primerjali učinke bosvelije in nesteroidne protivnetne terapije z valdekoksibom. Ugotovili so, da se učinek bosvelije izrazi pozneje, z najizrazitejšimi rezultati po mesecu dni jemanja, vendar se pozitivni učinki čutijo tudi do enega meseca po prenehanju jemanja. Nesteroidne protivnetne učinkovine so nasprotno pokazale hitrejši učinek, ki pa je po prenehanju jemanja tudi hitro izzvenel.

Izvleček kurkume – kurkumin

V kurkumi se nahaja približno 5% glavne zdravilne učinkovine z imenom   kurkumin, ki prihaja iz skupine flavonoidov. V njej se nahajajo tudi druge zdravilne učinkovine, kot je npr. turmeron, ki spodbuja obnovo možganskih celic in povezav med njimi ter na ta način preprečuje različne degenerativne bolezni možganov (Alzheimerjeva in Parkinsonova bolezen, možganska kap). V kurkumi najdemo poleg tega še mucin. Nastajanje te snovi v telesu sicer spodbuja želodčna stena,  da se zaščiti pred prebavnimi sokovi. Spojino kurkumin so prvič kemijsko izolirali že davnega leta 1815, vendar je bilo potrebnih še več kot sto let, da so znanstveniki v celoti razbrali njeno kemijsko strukturo. Z intenzivnim raziskovanjem v 20. stoletju so znanstveniki odkrili mnoge zdravilne lastnosti kurkumina za človeško telo. Uporaba izvlečkov bosvelije pri revmatoidnem artritisu in osteoartritisu pomaga zmanjšati bolečino zaradi vnetja sklepov, povečati gibljivost in elastičnost sklepov ter lajšati težave pri gibanju.

Sklepeno revmo si lahko lajšamo tudi v toplicah

Če je bolezen kronična, poleg diete in telovadbe pomaga tudi zdravljenje v nekaterih termalnih toplicah. Najboljše domače zdravilo pa je toplota. Bolniki, ki trpijo za revmo, naj se izogibajo mrzlemu podnebju. Če si ne morejo privoščiti zdravljenja v toplih krajih, naj izrabijo toplotne vire, ki so na razpolago. Revmatičnim bolnikom se priporoča tudi, da imajo boleče dele vedno na toplem, da si ramena ogrnjajo s šalom, kolena z odejo, okoli ledvic naj si ovijajo flanelaste pasove. Izogibajo naj se prepihom in si v postelji pokrijejo pleča. Kakor hitro se spet pojavijo tope bolečine, lahko dodatno uporabljajo še ogrevačo.

Lajšanje bolečin s zdravilnimi čaji

Pri revmatikih pomagajo tudi zdravilni čaji, ki odvajajo vodo in pomirjajo bolečino. Bolnikom s kroničnim sklepnim revmatizmom lahko pomaga čaj iz naslednje mešanice:

  • 4 rezine limone
  • ščepec sivke in ščepec pirnice na liter vode

Čaj je potrebno piti štirikrat na dan. Pri hudem napadu revme ga lahko zamenjate z naslednjim čajem:

  • ščepec rimske kamilice
  • ščepec sivke
  • 2 ščepca vijolice in žajblja na liter vode

Vsa ta zelišča omamijo bolečino. Lahko pa pijemo tudi čaj je iz konoplje, ki ima tudi močan diuretičen učinek.

Lajšanje bolečin s obkladki

Druge metode zdravljenja, s katerimi si lahko lajšamo bolečine je uporaba mazil in toplih obkladkov. Izkušnje so pokazale, da so nekatere izmed njih zelo učinkovite. Uporabimo lahko obkladke iz zelja ali obkladke iz toplih masažnih olj. Druga možnost je priprava obkladkov iz sesekljane kreše ali mangolda, ki ga namakamo v vreli vodi. Bolečine lajšajo tudi obkladki iz plazečega bršljana, poprove mete, listov vijolice in salomonovega pečata ali iz koncentriranega prevretka vseh naštetih rastlin.

Viri

  • Maurice Messege, Narava ima vselej prav, Cankarjeva založba 1974
  • Olga in Liam Šebinek, Bio surova konoplja, interno gradivo
Share on facebook

Povezani članki

Priporočamo

Konopljin prah

Konopljin prah iz zmletih vršičkov in lističev mlade konoplje odličen dodatek k hrani. 

Konopljin prah iz listov in vršičkov konoplje