Blog

Bosvelija in kurkumin kot pomoč pri sklepni revmi

revma-stare-roke

Kaj je sklepna revma in kakšni so bolezenski znaki

Sklepna revma in z njo povezane bolčine se pojavijo, kakor hitro pride zima. In ko se približa življenjska zima, se pogosto revmatične bolečine vgnezdijo v stare, zarjavele kosti. Človek ne umre od revmatizma, pravijo, da doživiš z njim visoko starost. Vendar so revmatične bolečine zelo hude. Medicina je pri zdravljenju revme pogosto nemočna in nanjo lahko le malo vpliva. V najboljšem primeru se ji posreči, da ob napadu omili bolečine.

Sklepna revma, protin in artritis se pojavijo z enakimi bolezenskimi znaki kot so trdi in boleči sklepi v kolenu, ramenu, boku, roki, prstih na rokah in nogah. Toda vzroki so lahko različni. Nekateri ljudje so nagnjeni k artritisu, ki pa je lahko podedovana. Drugi spet v mladosti niso poznali revmatičnih težav, na starost pa jih napade protin, ki je kazen za nezmernost v prehranjevanju. Z leti se je v njihovih sklepih nabrala sečna kislina, ki povroča vnetja.

arttritis-roke

Kaj lahko povzroči sklepno revmo?

Sklepno revmo lahko izzovejo tudi naključja, kakšen šok ali zlom, po katerem ostane sklep občutljiv, ali pa kakšen virus, ki se po gripi ali slabo zdravljeni angini razširi po vsem telesu in nato vgnezdi v hrustancu. Pri hudem napadu sklepne revme je treba takoj poklicati zdravnika, ker se utegnejo pojaviti težave s srcem.

Kako si lahko pomagamo s hrano

Samo po sebi je razumljivo, da je potrebno preveriti kako se hranijo bolniki, ki jih je napadla sklepna revma. Držati se je potrebno diete in opustiti mastno meso, ocvrte jedi, stročnicam, pecivu, začimbam, alkoholu in kavi. Poleg tega bolniki z revmo ne smejo uživati živil, ki vsebujejo kislino, saj le-ta odvzema kostem kalcij. Izogibati se je potrebno kisu, špnači, kislim kumaricam, rabarbari, marelicam, paradižniku,… Zdrava hrana, ki pripomore k izboljšanju so mlečni izdelki, ki imajo obilo kalcija in ga dovajajo kostem. Priporoča se tudi čebula, timijan, peteršilj, črni bezeg in predvsem zelje.

K izboljšanju pripomorejo tudi prehranska dopolnila

Med najboljša prehranska dopolnila, ki se lahko uporabljajo pri vnetju sklepov so tista, ki vsebujejo izvlečke bosvelije in kurkume.

BIO KONOPLJA z BIO KURKUMINOM in BOSVELIJO – lajša težave pri kroničnih vnetjih in sklepih brez stranskih učinkov

 • CBDA iz konoplje izboljša počutje, ni psihoaktiven in podpira endkanabinoidni sistem.
 • Bosvelija (Boswellia serrata) pospešuje prekrvavitev v sklepih in jih varuje predartritisom. Aktivna snov, bosvelna kislina, zavira razvoj določenih substanc, ki v telesu povzročajo vnetja.
 • Kurkuma (Curcuma longa) vsebuje snov imenovano kurkumin, ki izboljše simptome artritisa, pospešuje imunski odziv telesa in deluje kot vzpodbujevalec delovanja jeter žolčnika
 • Prehransko dopolnilo KONOPLJE + KURKUME+ BOSVELIJE vsebuje najugodnejšo kombinacijo, ki učinkovito in brez stranskih učinkov lajša težave v sklepih in vnetjih.

Aktivne sestavine: kanabidiolna kislina,bosvelijska kislina, izvleček kurkume

Konopljin prah bio bosvelija, konoplja in kurkumin

BOSVELIJA (boswellia serrata)

Izvlečki Boswellie serrate, starodavnega indijskega drevesa, se že stoletja uporabljajo v Indiji kot del ajurvedske medicinske znanosti zaradi blagodejnih učinkov na vrsto vnetnih bolezni. S svojim protivnetnim in protibolečinskim delovanjem lajša težave pri artritisu, astmi, Crohnovi bolezni, bolečinah v hrbtenici in mnogih drugih. Boswellia serrata je drevo, ki raste v suhih predelih Indije, Severne Amerike in Bližnjega vzhoda. Že v starih indijskih medicinskih knjigah omenjajo salai gugul, izcedek Boswelle serrate, saj so ga priporočali pri različnih težavah, na primer pri revmatoidnem artritisu, trebušnih bolečinah, driski, astmi, bronhitisu, raku. Izvleček so uporabljali tudi pri verskih ceremonijah v stari Perziji, Babilonu in Grčiji, rastlino pa omenja celo Biblija.Danes se izvleček bosvelije uporablja predvsem zaradi njenih protivnetnih učinkov. Bosvelija zavira delovanje vnetnih mediatorjev z delovanjem na encim lipooksigenazo in na ta način lahko tem pomaga zmanjšati vnetje pri obolenjih, kot so revmatoidni artritis, osteoartritis, kolitis, astma ipd. Podoben učinek imajo nekatere protivnetne nesteroidne učinkovine, vendar te delujejo drugače. Glavna prednost bosvelije je, da zaradi drugačnega delovanja ne pospešuje razgradnje glikozaminoglikanov in ne draži želodca, hkrati pa je učinkovita pri različnih vrstah vnetij.

Znanstvene raziskave o bosveliji

Raziskave kažejo, da lahko uporaba izvlečkov bosvelije pri revmatoidnem artritisu in osteoartritisu pomaga zmanjšati bolečino zaradi vnetja sklepov, povečati gibljivost in elastičnost sklepov ter lajšati težave pri gibanju. Povečuje tudi produkcijo tekočine znotraj sklepov, ki deluje kot lubrikant in s tem olajša premikanje in kroženje sklepov. V klinični raziskavi iz leta 2006 so znanstveniki primerjali učinke bosvelije in nesteroidne protivnetne terapije z valdekoksibom. Ugotovili so, da se učinek bosvelije izrazi pozneje, z najizrazitejšimi rezultati po mesecu dni jemanja, vendar se pozitivni učinki čutijo tudi do enega meseca po prenehanju jemanja. Nesteroidne protivnetne učinkovine so nasprotno pokazale hitrejši učinek, ki pa je po prenehanju jemanja tudi hitro izzvenel.

Kje lahko uporabimo bosvelijo?

Uporaba izvlečkov bosvelije pri revmatoidnem artritisu in osteoartritisu pomaga zmanjšati bolečino zaradi vnetja sklepov, povečati gibljivost in elastičnost sklepov ter lajšati težave pri gibanju. Pozitivne učinke bosvelije so opazili tudi pri astmatikih. Astma je kronično vnetje dihalnih poti, zaradi česar prihaja do povečane produkcije sluzi in povečane odzivnosti dihalnih poti. Učinkovine, ki so prisotne v bosveliji lahko zmanjšajo vnetno reakcijo ter kopičenje sluzi v pljučih.

Encim 5-lipooksigenaza je odgovoren tudi za razvoj in napredovanje vnetnih procesov v prebavilih. Ti se lahko kažejo v obliki Crohnove bolezni (kronične vnetne bolezni črevesja s hudimi kirurškimi in imunskimi zapleti), kolitisa (vnetja dela debela črevesja) in ilitisa (vnetja dela tankega črevesja). Bosvelija lahko lajša simptome vseh naštetih bolezni z zaviranjem omenjenega encima in naj bi bila po nekaterih raziskavah je celo učinkovitejša od standardne terapije z učinkovino mesalazin.

Poleg zmanjšanja vnetne reakcije lahko bosvelija pozitivno učinkuje tudi na imunski sistem, saj deluje protimikrobno in ima antikancerogen učinek. Ameriški znanstveniki trenutno raziskujejo učinke kombiniranega zdravljenja možganskega tumorja s standardno terapijo in izvlečki bosvelije v primerjavi z učinki same standardne terapije. Zanimivo je tudi, da kljub mnogim pozitivnim učinkom v raziskavah niso poročali o neželenih učinkih ali toksičnosti bosvelije.

IZVLEČEK KURKUME (kurkumin)

 Kurkumin je aktivna substanca v začimbi kurkuma (lat. Curcuma longa), ki uspeva v Indiji, Indoneziji in na Kitajskem. Kurkumin je najbolj cenjen zaradi izjemnih protivnetnih lastnosti, zato se uporablja za zdravljenje kože, sklepov in jeter ter za preprečevanje rakavih obolenj.

 V kurkumi se nahaja približno 5% glavne zdravilne učinkovine z imenom   kurkumin, ki prihaja iz skupine flavonoidov. V njej se nahajajo tudi druge zdravilne učinkovine, kot je npr. turmeron, ki spodbuja obnovo možganskih celic in povezav med njimi ter na ta način preprečuje različne degenerativne bolezni možganov (Alzheimerjeva in Parkinsonova bolezen, možganska kap). V kurkumi najdemo poleg tega še mucin. Nastajanje te snovi v telesu sicer spodbuja želodčna stena,  da se zaščiti pred prebavnimi sokovi. Spojino kurkumin so prvič kemijsko izolirali že davnega leta 1815, vendar je bilo potrebnih še več kot sto let, da so znanstveniki v celoti razbrali njeno kemijsko strukturo. Z intenzivnim raziskovanjem v 20. stoletju so znanstveniki odkrili mnoge zdravilne lastnosti kurkumina za človeško telo.

Zdravilne lastnosti kurkumina

 • Deluje protivnetno: na mehur, dlesni, sklepe (npr. osteoartritis kolena), oči, kožo (dermatitis in luskavica)… Pri tem mora biti odmerek kurkumina dovolj velik (400-600 mg 3x dnevno).
 • Za lepšo kožo: kurkumina pasta se v Indiji uporablja pri poročnih obredih, saj naj bi pozitivno učinkovala na zdravje in s tem videz kože.
 • Lajša bolečine (npr. pri artritisu).
 • Ima močen antioksidativen učinek.
 • Regulira krvni
 • Lajša
 • Zmanjšuje tveganje za srčni
 • Učinkovito zdravi virusni hepatitis, saj se kurkumin ponaša s protivirusnim in protibakterijskim
 • Podpira pravilno delovanje jeter, žolčnika in prebavnih organov: na jetra deluje razstrupljevalno, spodbuja nastajanje prebavnih sokov, zdravi kolitis, Crohnovo bolezen in sindrom razdražljivega črevesja.
 • Pomaga v boju proti depresiji.
 • Upočasnjuje simptome Alzheimerjeve in Parkinsonove bolezni: preprečuje smrt možganskih celic in spodbuja nastajanje
 • Upočasnjuje razvoj multiple skleroze.
 • Deluje protirakavo: zavira rast tumorjev in s tem širjenje rakavih obolenj. Še posebej učinkovito deluje na rak dojke, prostate, želodca, dvanajsternika in jeter.
 • Preprečuje nabiranje maščobnega tkiva: s svojim delovanjem izboljšuje presnovo maščob.
 • Predoziranje kurkumina

Uživanje kurkumina le zelo redko povzroča nezaželene stranske učinke. Uživanje večjih količin kurkumina se ne priporoča nosečnicam in ljudem z ledvičnimi kamni, saj se v kurkumi skriva precejšnja količina oksalatov.

Drugi načini kako si lahko lajšamo sklepno revmo?

Sklepno revmo si lahko lajšamo tudi v toplicah

Če je bolezen kronična, poleg diete in telovadbe pomaga tudi zdravljenje v nekaterih termalnih toplicah. Najboljše domače zdravilo pa je toplota. Bolniki, ki trpijo za revmo, naj se izogibajo mrzlemu podnebju. Če si ne morejo privoščiti zdravljenja v toplih krajih, naj izrabijo toplotne vire, ki so na razpolago. Revmatičnim bolnikom se priporoča tudi, da imajo boleče dele vedno na toplem, da si ramena ogrnjajo s šalom, kolena z odejo, okoli ledvic naj si ovijajo flanelaste pasove. Izogibajo naj se prepihom in si v postelji pokrijejo pleča. Kakor hitro se spet pojavijo tope bolečine, lahko dodatno uporabljajo še ogrevačo.

Lajšanje bolečin s zdravilnimi čaji

Pri revmatikih pomagajo tudi zdravilni čaji, ki odvajajo vodo in pomirjajo bolečino. Bolnikom s kroničnim sklepnim revmatizmom lahko pomaga čaj iz naslednje mešanice:

 • 4 rezine limone
 • ščepec sivke in ščepec pirnice na liter vode

Čaj je potrebno piti štirikrat na dan. Pri hudem napadu revme ga lahko zamenjate z naslednjim čajem:

 • ščepec rimske kamilice
 • ščepec sivke
 • 2 ščepca vijolice in žajblja na liter vode

Vsa ta zelišča omamijo bolečino. Lahko pa pijemo tudi čaj je iz konoplje, ki ima tudi močan diuretičen učinek.

Lajšanje bolečin s obkladki

Druge metode zdravljenja, s katerimi si lahko lajšamo bolečine je uporaba mazil in toplih obkladkov. Izkušnje so pokazale, da so nekatere izmed njih zelo učinkovite. Uporabimo lahko obkladke iz zelja ali obkladke iz toplih masažnih olj. Druga možnost je priprava obkladkov iz sesekljane kreše ali mangolda, ki ga namakamo v vreli vodi. Bolečine lajšajo tudi obkladki iz plazečega bršljana, poprove mete, listov vijolice in salomonovega pečata ali iz koncentriranega prevretka vseh naštetih rastlin.

Viri

 • Maurice Messege, Narava ima vselej prav, Cankarjeva založba 1974
 • Olga in Liam Šebinek, Bio surova konoplja, interno gradivo
Share on facebook

Povezani članki

Priporočamo

Konopljin prah

Konopljin prah iz zmletih vršičkov in lističev mlade konoplje odličen dodatek k hrani. 

Konopljin prah iz listov in vršičkov konoplje