Blog

Zdravnik: konopljo priporočam

Asistent, Željko Perdilja, dr.med.

Uživanje liofilizirane konoplje je najbližje uživanju sveže konoplje

Sveža konoplja je odlična preventiva, saj je zelo dobra za preprečevanje vnetij, ki spodbujajo zdravstvene težave v telesu.

Uživanje sveže konoplje priporočam tako kot vsako drugo zdravo hrano. Ker pa konoplje ne moremo kupiti na tržnici tako kot druga zelišča ali zelenjavo, priporočam uživanje liofilizirane konoplje, ki se najbolj približa uživanju sveže konoplje. S postopkom liofilizacije obdržimo vse tiste sestavine, ki so v sveži konoplji,« pravi asist. Željko Perdija, dr. med., zdravnik specialist interne medicine, gastroenterolog in pulmolog. Z njim smo se pogovarjali o vsakdanji uporabi konoplje za preventivo in uporabi konoplje v medicini.

Naš sogovornik je tudi strokovni direktor Centra za interno in interventno medicino CIIM plus v Mariboru in sodelavec Mednarodnega inštituta za kanabinoide ICANNA. Na področju celovitega zdravljenja s kanabinoidi je eden vodilnih zdravnikov Sloveniji ter vedno bolj uveljavljen tudi v mednarodnem prostoru.

Kdaj in zakaj so vas, zdravnika, pritegnili kanabinoidi?

Prvič sem se s kanabinoidi povsem naključno srečal pred približno sedmimi leti, ko sem spoznal Nicolasa Wagenerja iz Luksemburga, ki je prišel na mednarodno srečanje o konoplji v Lendavo. Že več kot dve desetletji raziskuje in izdeluje oljne izvlečke iz medicinske konoplje. Tedaj o konoplji nisem vedel praktično nič. Wagener mi je dal oljni izvleček, ki pa sem ga v dobri veri dal prijatelju, ki ni imel več česa izgubiti. Njegova žena je bila namreč zelo bolna, v terminalnem stadiju raka dojke z metastazami po vsem telesu ter v zelo slabem splošnem stanju. Imela je pogoste okužbe, splošno stanje je bilo slabo. Po nekaj tednih mi je sporočil, da je vidno boljša, okužbe se več ne ponavljajo,
ima boljši apetit, bolje spi in ima precej več moči. V njeno telo se je vračalo življenje. To so bile zame zanimive stvari, ki si jih nisem znal razložiti, zato sem začel raziskovati, katere aktivne učinkovine vsebuje konoplja. In tako sem prišel do kanabinoidov.

Asistent, Željko Perdilja, dr.med.

Vi ste edini zdravnik pri nas, ki ljudem svetuje kanabinoide?

Edini verjetno ne, med redkimi pa. Zato smo v Mednarodnem inštitutu za kanabinoide I C A N N A zbrani strokovnjaki različnih strok, od mikrobiologov, kemikov, zdravnikov, odvetnikov, ekonomistov do agronomov, da vsak s svoje strani nekaj doda na strokovni ravni, da širimo znanje o uporabnosti konoplje kot rastline in uporabi kanabinoidov v medicini. Medicina enaindvajsetega stoletja je strašno močna. Žal pa ne obvlada kroničnih bolezni. Smo zelo dobri pri reševanju urgentnih, akutnih stanj ter poškodb oziroma mehanskih zadev, denimo zamenjamo kolk ali koleno, odpiramo zamašene žile pri infarktu ali pri možganskih kapeh, zalomi pa se pri kroničnih boleznih. Kronično pa pomeni doživljenjsko. Bolezen lahko le nadzorujemo, do določene mere vplivamo na njen potek, občasno tudi skoraj popolnoma ustavimo njeno napredovanje, ne znamo pa je pozdraviti. V to vrzel se potem vplete ogromno različnih metod, med drugim tudi uporaba kanabinoidov.

Kaj pravi znanost?

Sam čudežev pri uporabi kanabinoidov še nisem videl, sem pa imel že kar nekaj dobrih rezultatov. Tudi kongresi, ki so posvečeni konoplji in kanabinoidom, so vedno bolj znanstveni. Ogromno se dela na tem področju, zadeva zato že prestopa iz neke alternativne oblike v čisto znanstveno obliko. Je pa veliko političnih dejavnikov, ki vplivajo na to, da se kanabinoidi v medicini še ne uveljavijo. Namen ICANNE je zato tudi, da kanabinoide spravimo tja, kamor sodijo, kontrolirano v roke profesionalcev.

Vi priporosvež konopljin sok hemplightčate uživanje sveže konoplje?

Priporočam oboje: tako svežo konopljo, v kateri so kanabinoidi v kislinski obliki, kot dekarboksilirane kanabinoide. Za vsak dan bi vsakomur priporočil svežo konopljo v obliki sokov, smutijev. Damo jo v smuti tako kot denimo špinačo, zmeljemo in spijemo. Svežo konopljo imam za del prehrane, ne za prehranski dodatek. Najenostavneje je, da na njivi poberemo vršičke sveže konoplje, jih zmeljemo ali damo v zamrzovalnik ter jih vsako jutro vzamemo in damo v smuti. A to je za večino nedosegljivo, ker konoplje ne moremo kupiti na tržnici tako kot druga zelišča ali zelenjavo. Obdržati aktivne sestavine iz sveže konoplje ni enostavno. Liofilizacija je postopek, s katerim se prepreči proces dekarboksilacije kislinskih oblik v bolj aktivne oblike kanabinoidov, ob tem se zadrži največ drugih aktivnih sestavin, kot so terpeni in flavonoidi. Zato priporočam uživanje liofilizirane konoplje, ki se najbolj približa uživanju sveže konoplje.

Kaj pa dekarboksilirane oblike kanabinoidov?

Njih priporočam kot dodatke k prehrani in zdravila. To je zelo pomembna razlika. Danes poznamo več kot stošestdeset različnih kanabinoidov, konoplja pa jih vsebuje le v kislinski obliki. V sveži konoplji ni psihoaktivnega THC, je THCA, acidna ali kislinska oblika. Samo če THCA segrejete, dobite THC, ki je psihoaktiven. Na njivi oziroma v sveži rastlini je v tako nizki koncentraciji, da je popolnoma nepomemben. Če pa konopljo začnete sušiti, jo daste na svetlobo ali jo segrevate, pa se v procesu, ki mu rečemo dekarboksilacija, THCA spremeni v THC. Če hočete vedeti, kolikšna je koncentracija katerih kanabinoidov, je treba to dati v analizo. Dogaja pa se, da nekateri ljudje nekaj jemljejo in sploh ne vedo, kaj uživajo. Odziv telesa na THC pa je zelo oseben, vsak se nanj drugače odzove. Nekdo se smeje, drugi joka, nekdo je tiho, nekdo postane paranoičen … Zato nekomu, ki je bolan, res ne privoščim teh reakcij. Med najštevilčnejšimi receptorji v naših možganih so CB1 in nanje se veže THC, ki lahko povzroča motnje spomina, koncentracije, motnje ravnotežja, razpoloženja, apetita … To so zame konkretni stranski učinki in tega nikomur ne želim povzročiti. Zato nikoli ne jemljite ničesar, kar nima deklaracije. Tudi THC ima koristne učinke, a ga je treba previdno, kontrolirano predpisati, v kombinaciji z drugimi kanabinoidi. V medicini vedno začnemo z nizkimi odmerki, ki so izkustveni. Zaenkrat v praksi večinoma govorimo o dveh kanabinoidih, CBD in THC, vedno več pa je tudi govora o CBG ter drugih kanabinoidih, kot so CBC, CBN in THCV, ki so sicer v izvlečkih prisotni le v manjši količini, a imajo prav tako številne ugodne učinke na naše telo.

Kaj vi kot zdravnik predpisujete v vaši ambulanti Centra za interno in interventno medicino CIIM plus?

Predpisujem dekarboksilirane kanabinoide THC in CBD, na beli recept. Svetujem tudi nekatere izdelke s širokim spektrom kanabinoidov večinoma v obliki oljnih raztopin, ki jih bolniki nato kupijo samoplačniško v lekarni ali naročijo. Zdravljenje s kanabinoidi zahteva individualno obravnavo, saj je učinek lahko pri vsakomur drugačen. Uvajanje kanabinoidov v zdravljenje različnih bolezni mora zato biti premišljeno in ciljano, podobno kot zdravljenje z drugimi zdravili. Že na začetku je potrebno oceniti tveganje pojava stranskih učinkov, o tem bolnike tudi obvestiti. Oceniti možne interakcije z zdravili, predvidevati spremembe, ki se bodo pojavljale, ter začeti z izkustveno optimalnim odmerkom in optimalno kombinacijo kanabinoidov. Še vedno velja pravilo: začeti z nizkim odmerkom, postopno in počasi spreminjati odmerke in ne vedno višati odmerka. Pogosto vidimo, da so tudi nizki odmerki izredno učinkoviti. Izdelki, ki se pri tem uporabljajo, morajo imeti navedeno sestavo kanabinoidov in terpenov ter druge teste, ki dokazujejo njihovo kakovost (mikrobiološka analiza, analiza o vsebnosti težkih kovin, pesticidov …). Zato je zdravljenje s pripravki, ki se dobijo na »črnem« trgu, nenadzirano in pogosto tudi zelo nevarno.

Zakaj pa bi liofilizirane izdelke svetovali za vsak dan?

Naše telo se vsak dan bori proti raznim vnetjem in tudi proti kislinam. V telesu imamo izredno učinkovite mehanizme, da kompenziramo te odklone, osnova pa je držati naše celice, ki so osnova celotnega telesa, v ravnotežju, homeostazi. Celice ves čas dajejo signale, kaj ni dobro, kaj je treba popraviti. Glavni namen endokanabinoidnega sistema v našem telesu je prav ohranjanje homeostaze, zato se ta sistem aktivira, ko se homeostaza poruši. Če stanje narušene homeostaze dolgo traja, nastanejo poškodbe tkiv, organov in celih organskih sistemov. Pojavijo se bolezni in simptomi. Simptomi torej nastanejo šele, ko so poškodbe naših tkiv že napredovale. Takrat uporabljamo predvsem dekarboksilirane kanabinoide, ki delujejo prek receptorjev endokanabinoidnega sistema, in poskušamo s tem nadzorovati bolezen. Pred tem pa je pomembna preventiva. Sveža konoplja je izvrstna za preventivo. Deluje antioksidativno, protivnetno, do določene mere protitumorsko, povečuje količino energije v telesu, krepi splošno vitalnost, praktično je spodbuda celemu telesu. Telo ves čas porablja energijo, da se prilagaja. In če mu damo nekaj, zaradi česar se mu ni treba prilagajati, ima več energije … Da, energije lahko precej privarčujemo, če telesa ne obremenjujemo z nepotrebnim balastom. Temu rečemo zdrav življenjski slog. Z izogibanjem škodljivim razvadam, z redno telovadbo in seveda ob uravnoteženi prehrani in zdravi spolnosti vzdržujemo svoje telo v najboljši formi. S prehrano si delamo strašno škodo. odmerek liofilizirane konoplje

Kakšno prehrano zagovarjate?

S hrano se lahko zastrupljamo, zdravimo ali pa smo nevtralni. Osnovni cilj prehranjevanja je pridobivanje energije za normalno življenje. Mi pa se nažiramo, jemo zaradi okusov. Poskusimo poiskati svoj življenjski stil in način prehranjevanja. Ne gre drugače, kot da to sami preizkušamo, kaj nam najbolj ustreza; tega ni moč predpisati.

Kaj pa prehrana, ki jo zagovarjate s stališča zdravnika?

Sem čim bolj za hranila, ki so hitro prebavljiva in energijsko bogata. Beljakovin naj bo vsaj petdeset odstotkov rastlinskega izvora. Ne zagovarjam vegetarijanske prehrane, niti tega, da vsak dan jemo rdeče meso. Sem za zlato sredino. Osebno menim, da pri vsaki stvari, h kateri pristopamo, mora biti to zelo uravnoteženo, ne skrajno v nobeno smer. Za vsakodnevno preživetje, ko normalno delamo, potrebujemo hranila, ki nas delajo vitalne, ne pa tisto, ko gremo na malico in smo potem utrujeni, da ne moremo delati. Jejmo z glavo. Ljudje danes res postajamo koš za smeti, vase mečemo vse brez kakršnegakoli kriterija, samo zaradi tistega okusa v ustih za nekaj sekund.

Če se vrneva k sveži in liofilizirani konoplji – kaj so še njene prednosti?

Svežo konopljo vidim kot zelo dobro za preprečevanje vnetnih procesov v telesu. Vnetja so tista, ki spodbujajo zdravstvene težave v telesu, na začetku na mikroravni, če vnetja ne omejimo, pa se razvija naprej. Zato absolutno priporočam konopljo za preventivo. Zagovarjam, da je treba razmišljati o zdravju, ko si zdrav. Ko začnemo čutiti simptome, so poškodbe v telesu že velike. Bolezni se velikokrat začnejo dogajati, ne da bi jih čutili. In ko jih začutimo, je ta poškodba organskega sistema že dokaj napredovala, in gasiti je bistveno večji problem. Zato verjamem, da je treba od petindvajsetega, tridesetega leta naprej bolj skrbeti zase in telesu dodajati potrebne snovi.

Kdaj pa svetujete kanabidiol CBD?

konopljin-prah-bio-cannabidiol

CBD 25 miligramov svetujem uživati tri mesece na leto in predvsem takrat, ko smo v stresu. CBD deluje prek endokanabinoidnega sistema v telesu, ta pa se aktivira, ko smo v negativnem stresu. To je naš zaščitni sistem in s tem ga dodatno spodbudimo. Marsičesa o delovanju tega sistema še ne vemo, a znanost tudi tu že vsakodnevno napreduje. Poudarjam pa, da konopljo svetujem hkrati z uravnoteženo prehrano in ustreznim življenjskim slogom. Če samo eno od tega potegnete ven iz konteksta, ne bo pravega zdravja.

 

Vir: Misteriji, marec 2021, Tatjana Svete

ŽELITE VEČ VSEBINE IN ZANIMIVOSTI IZ SVETA KONOPLJE?
VPIŠITE SVOJ ELEKTRONSKI NASLOV

Povezani članki

Priporočamo

Konopljin prah

Konopljin prah iz zmletih vršičkov in lističev mlade konoplje odličen dodatek k hrani. 

Konopljin prah iz listov in vršičkov konoplje