Blog

Konopljin čaj priprava

Skodelica-konopljinega-caja

Konopljin čaj vsebuje običajno lističe zgornjega dela rastline in vršičke. Ti deli rastline vsebujejo izredno nizek delež psihoaktivnega THC-ja, kar je povezano tudi z predpisi v Evropski uniji (1164/89), ki določajo, da je dovoljeno gojiti vrste konoplje, kjer je vrednost THC-ja pod 0,3%. Čaj iz konoplje je pijača, ki vsebuje veliko koristnih snovi, med njimi vitamine in antioksidante. Vrednosti THC so izredno nizke, zato nima psihotropnih učinkov. Čaj pa vsebuje molekulo CBD, ki ne vpliva na psiho, nudi pa številne koristi.

Konopljin čaj priprava

Poparek dobimo, ko ščep konopljinih vršičkov in lističev prelijemo z vrelo vodo in pustimo stati približno 5 – 10 min. Če želimo močnejši čaj mu lahko dodamo kapljico konopljinega olja ali mleko. S dodajanjem maščobe v čaju bo naše telo lahko absorbiralo CBD, ki je v čaju. Prevretek pripavimo tako, da konopljine vršičke in lističe pustimo vreti nekaj minut. Ker konopljin čaj vsebuje kanabinoide, ki so maščobne molekule in se v vodni raztopini ne morejo izločiti je potrebno dodatai nekaj maščobe.Zato dodamo nekaj kapljic konopljinega olja, mleko ali kakšno drugo maščobo, V tem primeru dobimo močnejši in po okusu intenzivnejši čaj.

Priprava konopljinega čaja z začimbami in zelišči

Konopljin čaj ima lahko za marsikoga specifičen okus, ki spominja špinačo. V kolikor vam ta okus ne ustreza ga lahko spremenite, če čaju dodate začimbe, da “prekrijete” specifičen okus. Konopljin čaj lahko pripravimo tako, da mu dodamo izbrana zelišča ali zdravilne rastline, ki jih lahko sami naberemo na travniku. Po želji lahko v konopljin čaj dodamo tudi konopljin prah.

Konopljin čaj priprava z meliso, sivko in lipovimi cvetovi : Pri pripravi smo lahko kreativni, saj ni nujno, da uživamo čisti konopljin čaj, temveč mu lahko dodamo po želji tudi druga zelišča. Če se želimo umiriti lahko dodamo meliso, sivko, janež ali cvetove lipe in tako dobimo okusno mešanica, ki se bo prilegla po koncu napornega delovnega dneva.

Ledeni čaj s konopljo, kurkumo, ingverjem in citrusi: 

  • sestavine: sok polovice limone, polovica čajne žličke kurkume, pol žličke ingverja v prahu, ščep konopljinih vršičkov in lističev, žlička medu
  • priprava: vrelo vodo prelijemo preko sestavin in dodamo žlico mrzle vode. Napitek je pripravljen!

Zelen konopljin čaj

sestavine: konopljin prah, ščepec konopljinega čaja, žlička medu

priprava: ščepec konopljinega čaja prelijemo z vrelo vodo, počakamo 5-10 min. medtem zmešamo med in konopljin prah v kozarcu, dodamo žličko mlačne vode, da dobimo pasto. Ko se čaj ohladi,, mu dodamo mešanico medu in konopljinega prahu.

skodelica čaja v ozadju sončni zahod

Zaključek

Konopljin čaj je potrebno uživati preudarno, Vsako pretiravanje ali enostransko uživanje se ne priporoča.

 

Share on facebook

Povezani članki

Priporočamo

Konopljin prah

Konopljin prah iz zmletih vršičkov in lističev mlade konoplje odličen dodatek k hrani. 

Konopljin prah iz listov in vršičkov konoplje