Blog

Kako se znebiti strij?

Strije na bokih pri mladi ženski

Kako se znebiti strij – pogosto vprašanje predstavnic ženskega spola?

Kako se znebiti strij je pogosto vprašanje, ki si ga zastavljajo predvsem predstavnice ženskega spola. Če ste med tistimi, ki jih pesti ta nadloga, vedite, da niste osamljen primer. Kaj pa so strije? Strije so neestetske brazgotine na koži, ki nastanejo zaradi različnih vzrokov.  Strije se največkrat pojavijo na bokih, zadnjici, prsih in trebuhu, nemalokrat pa tudi na hrbtu.

Pa začnimo po vrsti in si poglejmo, kaj so vzroki za njihov nastanek.

Vzroki za nastanek strij

Strije so spremembe na koži, ki se pojavi v obliki črtastih brazgotin in jih spremlja stanjšane vrhnjega dela kože. Strije nastanejo zaradi izpostavljenosti kože stopnjujoči napetosti, zaradi česar popusti mreža vezivnega tkiva. To privede do skrčenosti in neenakormerne porazdeljenosti elastinskih vlaken,

Najpogostejši vzroki za njihov nastanek so:

  • nosečnost,
  • hitra izguba ali pridobivanje telesne teže,
  • hitra rast v obdobju pubertete,
  • starost,
  • hitra rast misične mase (bodybuilding).

Vzrok za nastanek strij pa je lahko povezan tudi z jemanjem določenih zdravil ali prevelikim delovanjem nadledvične žleze. Ne moremo pa izključiti tudi dednega dejavnika, tako so ljudje, ki imajo tanko kožo z manj maščobe večji potencial za nastanek strij, kot ljudje z debelejšo kožo. S starostjo, ko koža izgublja kolagen in s tem elastičnost, pa se strijam le težko izognemo. strije na bokih

Strije so bolj pogoste pri ženskah kot pri moških: Strije pa so predvsem pogost spremljevalec predvsem ženskega spola. Strijam so bolj pogosto podvržene odraščajoče ženske (70%). Niso pa na pojav strij imunu tudi moški, saj se s problemom strij srečuje, kar 40 % odraščajočih moških. Pri nosečnicah je strijam podvrženih kar 90 % populacije.

Nosečnost

Najpogosteje se strije pojavijo v obdobju nosečnosti. Zaradi vpliva hormonov se v tem obdobju preneha tvorba vezivnega tkiva oz. celice v tkivu se ne morejo tako hitro obnavljati. Posledično koža izgubi elastičnost. Najbolj pogosto se strije pojavijo okoli 6 meseca nosečnosti in so vidne na trebuhu, prsih, bokih in stegnih. Lahko pa se razvijejo že okoli 3 meseca nosečnosti.

V nosečnosti je potrebna previdna uporabna kozmetičnih izdelkov

V obdobju nosečnosti se uporaba določenih kozmetičnih izdelkov, s katerimi bi lahko zmanjšali strije, odsvetuje. Možno pa je uporabljati hidratantne kreme lokalno na predelih, kjer se strije najbolj pogosto uporabljajo. Pomembno je, da uporabljamo čimbolj naravne kreme, brez konzervansov, tako, da telo v tem občutljivem obdobju čim manj obremenjujemo. Svetuje se uporaba ekološke, organske kozmetike.

Hitra izguba ali pridobivanje telesne teže

Strije se lahko pojavijo tudi zaradi nenadnega nihanja telesne teže, se zgodi, da se pojavijo strije na prsih, trebuhu, zadnjici, stegnih. Zato ne smemo med dieto pozabiti na zadostno hidracijo, telesno vadbo, vnos zadostnih količin beljakovin in ustrezno nego kože. Skratka poskrbeti moramo za kožo od znotraj in tudi od zunaj.

Kako lahko omilimo strije

Pomoč od znotraj – redna in raznovrstna prehrana

Pojav strij lahko omilimo, ne moremo pa jih v celoti odstraniti. V kolikor se že srečujemo s strijami je pomembno, da poskrbimo za uravnoteženo in redno prehrano, zadostno količino vode, zmerno telesno vadbo. Za preprečevanje strij oziroma večjo elastičnost kože poskrbimo tudi od znotraj. To pomeni, poleg redne in uravnotežene prehrane, tudi dovolj vitaminov, mineralov in elementov v sledeh, ki jih naše telo nujno potrebuje. Pogosto pa teh elementov primanjkuje, saj jih s hrano ne moremo zaužiti v zadostnih količinah.

Zato lahko lahko določena hranila dodajamo. Na primer, v kolikor nam primanjkuje v zimskem času primanjkuje vitaminov in mineralov, ker nimamo na voljo dovolj sveže zelenjave in sadja lahko dodamo hrani kvalitetna prehranska dopolnila. Pri tem ni nujno, da posegamo po dragih izdelkih, pri katerih pogosto ne poznamo porekla, koliko časa so stali na prodajnih policah ali pa koliko bo naše sploh absorbiralo koristnih snovi. Zato bodimo pri njihovi izbiri previdni.

Pomoč od zunaj – strije pa lahko omilimo tudi s pomočjo naravnih pripavkov

Ti pripravki so v obliki vlažilnih krem ali olj. Priporočljivo je uporabljati tudi negovalne izdelke, ki so bogati z vitaminom A. Za odstranitev strij pogosto uporaba krem in olj ni zadostna. Strije pa lahko zakrijemo tudi na druge načine npr z uporabo laserja, tetovaž, ki jih izvede dermatolog ali z uporabo samoporjavitvenih krem. Mi vam bomo predstavili kako lahko preprečimo in omilimo strije s pomočjo narave.

Za odpravo strij pogosto naravna sredstva niso dovolj

Z uporabo naravnih krem, mazil in olj lahko nastanek strij preprečimo ali omilimo, v kolikor so že nastale. Redna nega telesa je zelo pomembna, saj lahko z ustrezno nego kožo ohranjamo napeto in navlaženo. Zato je priporočljivo, da pri tuširanju ne uporabljamo prevroče vode, ki kožo še dodatno izsšuje, da uporabljamo čimbolj naravna sredstva za umivanje, ki so brez dodatnih kemikalij, ki lahko kožo dražijo.

Kožo negujmo redno in skrbno

Po vsakem umivanju je priporočljovo, da kožo namažemo s losjonom, kremo ali negovalnimi olji, ki koži povrnejo vlago in jo nahranijo. Priporočamo, da se za nego uporablja organske in ekološke izdelke, ki kože ne dražijo in ji dovajajo dragocena hranila. Zelo se obnese uporaba olj, ki jih z nežno masažo vtremo v telo. S tem v kožo vnesemo hranila, z masažo pa pospešimo cirkulacijo.

Sestavine, ki imajo ugoden učinek na kožo so:

konopljina-krema-z-aloe-vero

1. Karitejevo maslo: Karitejevo maslo, ki ga poznamo tudi pod izrazom Shea ima izredno bogato sestavo. Karitejevo maslo vsebuje nenasičene maščobne kisline, ki naredijo kožo gladko, voljno in napeto. Poleg tega vsebuje vitamin D, Vitamine A, C in E, ki kožo ščitijo pred zunanjimi vplivi, pomlajuje in obnavlja. Alantoin, ki je v karitejevem maslu pa ima negovalen učinek. Karitejevo maslo je zaradi svojih sestavin eno najboljših sredstev za kožo. Najbolj se izkaže pri negi suhe in občutljive kože.

2. Kokosovo olje: Kokosovo lahko uporabljamo za pripravo hrane ali nego telesa. Spekter njegove uporabe je zelo širok, saj ga lahko uporabljamo za nego las in celotnega telesa ter za zaščito pred soncem. Kokosovo olje je zelo primerno za starejšo in suho kožo. Poleg tega pa tudi odličen antioksidant.

3. Olje pšeničnih kalčkov: Olje pšeničnih kalčkov vsebuje vitamin E, proteine, minerale (železo, cink, baker in magnezij) ter esencialne maščobne kisline. Olje pšeničnih kalčkov kožo obnavlja, ščiti pred zunanjimi vplivi in ji vrača elastičnost. Primerno je za nego suhe in zrele kože. Pomaga pa tudi pri brazgotinah in strijah ter po daljšem izpostavljanju soncu. Posebno se obnese za nego kože v nosečnosti.

4. Aloe vera: Aloe vera je nepogrešljiva sestavina vsake kreme za nego kože, saj vsebuje zelo dragocene sestavine, ki pospešujejo celjenje ran, pomaga pri brazgotinah, pikih insektov. Predvsem pa ima izredne sposobnosti vlaženja kože. Prednost pa je v tem, da kože ne masti in se izredno dobro vpija v kožo. Gel aloe vere prispeva k počasnejšemu staranju kože, odpravlja pigmentne madeže in starostne pege. Izredno pa je učinkovita tudi v boju proti strijam, ker spodbuja regeneracijo kožnega tkiva in kožo hidrira. Aloe vera omili vidnost strij in preprečuje njihov nastanek.

Posamezne sestavine, ki smo jih našteli pa pridobijo na svoji učinkovitosti, v kolikor delujejo skupaj, takrat je njihov učinek še močnejši. Vse naštete sestavine smo družili in jih dodali še izvleček industrijske konoplje v Bio konopljini kremi z izvlečkom konoplje in aloe vere.

Vir in zaključek

Prispevek izraža mnenja in izdelke, ki jih najdete na spletni strani www.hemplight.net. Med izdelki so tudi prehranska dopolnila, katera ne morejo nadomestiti uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Članek je povzet po Santediscount.

ŽELITE VEČ VSEBINE IN ZANIMIVOSTI IZ SVETA KONOPLJE?
VPIŠITE SVOJ ELEKTRONSKI NASLOV

Povezani članki

Priporočamo

Konopljin prah

Konopljin prah iz zmletih vršičkov in lističev mlade konoplje odličen dodatek k hrani. 

Konopljin prah iz listov in vršičkov konoplje